El positiu d’un infant entre 38 nous casos de coronavirus en dos dies porta a cribrar una guarderia

Els metges han donat d’alta dues de les persones hospitalitzades mentre que el pacient que roman a l’UCI, un home de 52 anys, està intubat degut a què el virus li va provocar una pneumònia

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença. Toni Solanelles

Un infant inscrit en una guarderia és un dels 38 nous casos positius de coronavirus que s’han diagnosticat des de dilluns fins ara. Això ha obligat a cribrar la llar d’infants on acudeix igual com s’està analitzant tota la població reclusa i els funcionaris del centre penitenciari. De manera preventiva s’estan sotmetent a proves de detecció ràpida de Covid els residents al Cendre i a Sant Vicenç d’Enclar.

Actualment hi ha de forma oficial 152 persones malaltes al país. Les darreres 48 hores s’han detectat 38 nous contagiats però també s’han donat per recuperades setze persones. Dels nous infactats, excepte dos, la resta estaven sota control. A l’hospital, amb Covid, hi queden ingressades tres persones, de les quals una a l’UCI. Es tracta d’un home de 52 anys que està ventilat mecànicament des que va entrar a la unitat, degut a una pneumònia bilateral causada pel virus. Un dels pacients que estava hospitalitzat es manté al centre sanitari però ja no per Covid.

En global, i des de l’inici de la pandèmia s’han detectat al Principat fins a 1.098 casos. D’aquests malalts, 893 han aconseguit superar el virus. En aquesta segona onada de coronavirus. En aquest primer rebrot posterior a la primavera passada, s’han diagnosticat 243 casos. El ministre de Salut, Joan Martínez, ha tornat a fer una crida a la responsabilitat i a no abaixar la guàrdia, atès que el virus continua amb la mateixa virulència que ha tingut sempre, el que passa és que la capacitat de diagnòstic és molt major. “Si perdéssim el control de la pandèmia podríem arribar a moments crítics”, ha alertat Martínez Benazet, que ha deixat clar que és molt possible que els propers mesos de setembre i octubre el sistema sanitari torni a rebre una major pressió.

“És un germen diferent? És un germen menys agressiu? No, no és això. Tots els viròlegs i epidemiòlegs consideren que és el mateix virus i té la mateixa capacitat de fer mal. L’anticipació en el diagnòstic és molt més elevat i més ràpida”, manté Martínez Benazet

El titular de Salut ha ressaltat novament la capacitat de fer proves, de trobar contagiats de forma ràpida i abans que s’agreugi la seva situació, en el cas que hagués de ser, o que infectin altres persones, com una clau de l’èxit. Martínez Benazet ha explicat que des que una persona mostra els primers símptomes fins que té un diagnòstic passen una mitjana màxima de 3,6 dies, una bestiesa de rapidesa si es compara amb la primera onada de la pandèmia.

“És un germen diferent? És un germen menys agressiu? No, no és això. Tots els viròlegs i epidemiòlegs consideren que és el mateix virus i té la mateixa capacitat de fer mal. L’anticipació en el diagnòstic és molt més elevat i més ràpida”, ha destacat per deixar clar que ningú no es pot adormir si no es vol veure com les conseqüències d’un possible rebrot tornen a ser molt greus. D’aquí que es facin tantes proves. Ara, durant el cribratge, se’n faran una mitjana de 1.500 diàries.

Martínez Benazet ha posat l’exemple del malaurat pacient que sense tenir cap mena de patologia està greu a l’UCI i evolucionant en positiu però molt lentament. Hi ha factors genòmics que condicionen la resposta immunològica de cada individu i no té res a veure, en alguns casos, en la seva condició prèvia. Per això també cal prestar molta atenció. De moment, ha dit el ministre, al país no s’ha detectat cap persona que havent desenvolupat immunoglobulines de defensa (IgG+) hagi tornat a resultar contagiada.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending