La factura del coronavirus per al SAAS i el ministeri de Salut s’eleva ja als 19 milions

La part grossa de la despesa és la destinada a la compra del material per fer proves diagnòstiques i al cost de l’atenció als malalts que han necessitat ingrés hospitalari

Benazet ha comparegut davant la comissió de Sanitat del Consell General.
Benazet ha comparegut davant la comissió de Sanitat del Consell General. T. S.

La factura del coronavirus ascendeix, almenys, en l’àmbit sanitari, a prop de 19 milions d’euros. Són els diners que per lluitar contra la pandèmia han destinat des del març tant el ministeri de Salut com el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Les partides més importants són les que han cobert les proves diagnòstiques (TMA i PCR), l’atenció als pacients que han necessitat ingrés a les àrees Covid de l’hospital o el Cedre i la compra de tests, siguin d’antígens o serològics.

Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una nova compareixença davant la comissió de Sanitat del Consell General. En aquesta, ha estat acompanyat pel director financer del SAAS, Lluís Buendia. Pel que fa a la parapública, la despesa realitzada ascendeix a 14 milions. D’aquests, cinc s’han dedicat a la compra del material necessari per a les proves TMA o PCR. 5,3 més corresponen al cost del tractament dels malalts que han necessitat ingrés hospitalari.

En aquest cas, però, l'executiu del SAAS ha recordat que en el fons del camí té un efecte neutre per al SAAS atès que entre la CASS (2,7milions) i els privats (2,6 milions) acaben sufragant la despesa. A banda, també hi ha 1,4 milions en inversions a les unitats de cures intensives o altres instal·lacions. Després queden tot un seguit de partides més petites com per exemple el que s'ha hagut de satisfer de forma suplementària per remunerar el personal. S'han abonat 1,3 milions per una banda i s'han 'recuperat' mig milió ja que quan els professionals han causat baixa per la Covid es va considerar baixa laboral i, per tant, la CASS es va fer càrrec del 100% de la despesa.

Pel que fa al ministeri de Salut, els diners gastats pugen a 4,6 milions. La part forta d’aquesta despesa se l’emporta la compra dels tests serològics realitzats al maig i la recent compra dels d’antígens per fer cribratges poblacionals. També es compta ja amb 229.000 euros avançats per a l’adquisició de vacunes.

Comentaris

Trending