L’exercici físic com a eina per millorar la qualitat de vida dels pacients de càncer fràgils

L'estudi pretén determinar, durant nou mesos, com incideix la gimnàstica en l'estat físic i mental de les persones persones que pateixen la malaltia

Rètol del SAAS a l'entrada de l'hospital.
Rètol del SAAS a l'entrada de l'hospital. Toni Solanelles

El Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) posa en marxa un assaig clínic per veure com l'exercici físic incideix en el benestar de les persones grans que pateixen càncer. Durant nou mesos, les persones seleccionades realitzaran una pauta de gimnàstica per veure si millora la seva qualitat de vida.

Com incideix l'exercici físic en els pacients fràgils de càncer. Amb aquest objectiu, un total de 90 malalts d'edat avançada amb càncers de pulmó, pròstata i de l'aparell intestinal prenen part en el programa Personalitzant l'abordatge del pacient oncològic fràgil mitjançant l'avaluació i la Intervenció individualitzada (Profit) amb l'objectiu de millorar la personalització del tractament contra la malaltia a partir d'una la visió de la persona i així prendre les decisions sobre com procedir.

Un projecte en conjunt del SAAS amb el Parc Sanitari Pere Virgili i l'Institut de Recerca Vall d'Hebron, el complex Hospitalitari de Navarra i NavarraBioMed on s'han escollit 270 persones majors de 75 anys que pateixen la malaltia. En aquest sentit, el director d'atenció intermèdia, recerca i docència Parc Sanitari Pere Virgili i president Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, el doctor Marco Inzitari, que ha avançat que es dividiran en dos grups i que els seleccionats per fer exercici físic tindran "dues fases". Una primera, la gimnàstica estarà dirigida per professionals "utilitzant unes màquines específiques com les del gimnàs, per augmentar la força muscular" i es realitzarà dues vegades per setmana a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell on s'adequaran els exercicis segons els paràmetres mesurats. La segona consistirà a mantenir la rutina, però a partir "d'una aplicació digital" i que s'allargarà fins als nous mesos.

Serà en aquest moment, quan es valoraran els resultats i "sabrem si hi ha hagut una millora significativa en la qualitat de vida d'aquests pacients en comparació amb el grup que no han fet aquest exercici" i, per tant, no esperen resultats definitius fins a final del 2023. Precisament, l'elecció del Principat és per "té una població envellida important" i la bona feina del servei d'envelliment que treballarà de forma estreta amb el servei d'oncologia.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending