Espot espera acabar la legislatura havent implementat una nova reforma sanitària

El Govern comença les reunions del pacte d’Estat de Salut presentant un primer esborrany de text que inclou també “processos d’avaluació” dels canvis introduïts fins ara i deixa clar que l’executiu “no és partidari” d’adscriure el SAAS al ministeri de Salut, si bé confia consensuar un acord en dos mesos

Inici de la reunió del pacte d'Estat de Salut aquesta tarda.
Inici de la reunió del pacte d'Estat de Salut aquesta tarda. M. P.

El Govern ha iniciat aquest dilluns a la tarda amb els col·legis professionals les trobades formals del pacte d’Estat de Salut amb un primer esborrany sobre la taula. El cap de Govern, Xavier Espot, confia que “en un termini màxim de dos mesos” poder disposar d’un “document consensuat” per poder disposar després de 3 anys de marge per establir el full de ruta i les mesures a implementar “que no sempre seran fàcils”.

El pacte d’Estat de Salut, un dels tres que va apuntar el cap de Govern en el debat d’investidura, juntament amb el de la Unió Europea i de les pensions, ha començat a caminar aquest dilluns a la tarda. Xavier Espot, acompanyat de la ministra de Salut, Helena Mas, i la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, han fet una primera reunió amb representants de la CASS, el SAAS així com dels col·legis professionals de l’àmbit sanitari. “Ens enfrontem a grans reptes com l’envelliment de la població, la cronicitat de les malalties o l’encariment de segons quins medicaments”, ha apuntat Espot, un seguit d’elements que fan necessari “fer reformes en profunditat per garantir l’eficàcia i l’eficiència del sistema, però també per mantenir-ne la gran qualitat”.

En la trobada, els representants polítics han posat ja un primer esborrany de text sobre la taula “amb les grans línies d’actuacions que han de conformar el pacte d’Estat”. Un document que els propers dies es presentarà també a les associacions de l’àmbit sanitari, així com als grups parlamentaris i als partits que no tenen representació al Consell.

Han posat ja un primer esborrany de text sobre la taula “amb les grans línies d’actuacions que han de conformar el pacte d’Estat”

La voluntat, ha exposat Espot, és arribar “a un document de consens” que inclogui el full de ruta que després s’haurà d’executar, tant amb mesures executives a càrrec del Govern, com amb mesures legislatives que hauran de tramitar-se des del Consell General. L’objectiu, ha insistit, és “dotar de més resiliència el nostre sistema sanitari” i que sigui “més eficient, més eficaç i que a través d’això pugui ser més perdurable en el temps des de la perspectiva de la qualitat”.

Espot s’ha mostrat confiat que el document consensuat es pugui tenir “en un termini màxim de dos mesos” perquè després es disposi de 3 anys de marge “per fer la part més important”, que no és tant el text consensuat, sinó “el full de ruta, el pla d’actuació, les mesures que s’hauran d’implementar”. I és que tal com ha remarcat, “algunes no seran fàcils d’implementar i necessitaran el seu temps”. Per exemple, la reforma de la llei del SAAS.

EIXOS DE TREBALL

Preguntat per les línies que inclou el document, ha indicat que hi ha “eixos de reforma” i també “processos d’avaluació” del sistema. I és que tal com ha recordat, el sistema sanitari del Principat “ha estat en reforma permanent durant els últims anys” i per aquest motiu “vam assumir el compromís de fer un procés d’avaluació de quin és l’estat d’implementació de totes les reformes, com la història clínica compartida o el metge referent”. Aquest anàlisi és el que haurà de determinar si tot funciona correctament “o si hi ha alguna distorsió que cal retocar”.

Sobre els canvis al SAAS, tampoc ha volgut avançar-ne detalls, afirmant que la voluntat és poder assolir una decisió “compartida i consensuada”. La idea és arribar “a un mínim comú denominador” sobre aspectes, com per exemple, “quina ha de ser l’estructuració del SAAS per dotar-lo dels instruments i de les eines necessàries per poder complir la seva funció en el futur”.

Espot ha recordat que el sistema sanitari del Principat “ha estat en reforma permanent durant els últims anys”

El cap de Govern ha manifestat que “som més aviat partidaris d’un cert manteniment de l’estructura orgànica i administrativa actual del SAAS”, però “hem de reconsiderar la composició i el funcionament del seu òrgan de govern”. En tot cas, el que ha deixat clar és que el Govern “no és partidari d’adscriure el SAAS al ministeri de Salut, creiem que això seria absolutament ineficient”.

Segons Espot la parapública té una estructura “massa important i massa gran” i es disposa de “múltiples exemples de dret comparat que no ho fan aconsellable”. Des del seu punt de vista, “aniríem en contra de la tecnificació i de la no-politització d’òrgans d’aquestes característiques”.

Amb tot, ha insistit que partint d’aquest principi, “tenim la mà estesa” per valorar “qualsevol” modificació o canvi sempre que vagin orientats “no a modificar per modificar, sinó que tinguin una raó objectiva de millora de l’eficiència i l’eficàcia del nostre sistema i sobretot, de preservació de la qualitat”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending