Ja no caldrà estar vacunat per venir a treballar a Andorra

El Govern ha destacat que la situació de la Covid-19 és estable, tot i que ha admès que en el darrer anàlisi efectuat hi ha un 2% amb una variant encara no identificada

Una imatge de l'hospital.
Una imatge de l'hospital. Toni Solanelles

La nova variant d’Òmicron continua creant una constant detecció de nous casos a Andorra. Aquesta setmana, el nombre de casos actius és de 662. Però, malgrat això, el Govern considera que la situació està, en certa manera, estabilitzada. Per aquest motiu, ha decidit fer algunes flexibilitzacions més en les mesures que continuaven vigents. La més destacada és l’eliminació de l’obligatorietat de la vacunació per a expendre els permisos d’immigració. Tot i això, s’ha admès que hi ha un 2% de la Covid-19 detectada a les aigües residuals que no s’ha pogut identificar.

La situació actual de la pandèmia ha fet que el Govern, que la considera estable malgrat les fluctuacions, faci noves flexibilitzacions en les mesures sanitàries. La més rellevant, segons ha explicat el ministre Portaveu, Eric Jover, ha estat l’eliminació de demostrar que s’ha passat la Covid-19 o la vacunació com a condició ‘sine qua non’ per tenir permís de residència. Aquesta mateixa eliminació també s’aplicarà en el cas dels refugiats d’Ucraïna que iniciïn els tràmits a partir d’ara. D’altra banda, els treballadors dels centres sociosanitaris podran passar de portar mascaretes FPP2 a poder portar-les quirúrgiques.

D’altra banda, el Govern ha acordat actualitzar la quantitat amb que es remunera als metges del Centre Intermedi de Control (CIC). Es tracta d’un canvi colateral arran de la millora de la situació, i que ha explicat Jover, ve donada per les demandes dels professionals. “Fins i tot quan s’estableix una tarifa amb permanències, sense una obligació de prestació de servei, ja estava pers sobre de la tarifa pactada inicialment”, ha explicat Jover. Per tant, en cas de tornar-la a necessitar, es passarà de pagar 28’57 euros a 50 euros per hora. Aquest centre es va crear per fer un seguiment de les persones que presentaven una simptomatologia associada a la Covid-19, que eren suficientment greus per necessitar una visita, però no per ingressar a l’hospital.

La situació que ha permès aquestes flexibilitzacions és de 662 casos actius. D’aquesta manera, s’han comptat 426 contagis la darrera setmana, i molt poques altes. “Continua la fluctuació, hi ha un lleuger augment dels contagis, però no s’ha de lamentar cap impacte sobre la sanitat”, ha remarcat Jover. En aquest sentit, l’hospital té dues persones ingressades a planta. Així, és el primer cop en molts mesos que no hi ha ningú a la Unitat de Cures Intensives. A més, tampoc no hi ha cap aula sota vigilància.

Les diverses variants de Covid van mutant sobre elles mateixes.

Relacionat

La darrera variant Òmicron causa un degoteig constant de nous casos de Covid a Andorra

Pel que fa a l’anàlisi de les aigües residuals que es fa periòdicament, el Govern ha admès haver detectat una variant que, de moment, no s’ha identificat. Per tant, aquest 2% podria correspondre a la BA.5. o BA.4., tot i que remarquen que no es pot confirmar que sigui així. Actualment, la predominant continua sent la BA.2, coneguda com a ‘silenciosa’.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending