La darrera variant Òmicron causa un degoteig constant de nous casos de Covid a Andorra

La BA.5 ja s’ha detectat en les aigües residuals a Catalunya i es dóna també per present en les del Principat, malgrat que no és pas més greu, sí que aconsegueix evitar millor la immunitat i causar moltes reinfeccions, especialment entre aquelles persones que van passar la malaltia el gener

Les diverses variants de Covid van mutant sobre elles mateixes.
Les diverses variants de Covid van mutant sobre elles mateixes. ARXIU

Que a l’hospital no hi hagi un increment d’ingressos, sortosament, a causa del coronavirus, que continua circulant entre la ciutadania, no vol dir que la Covid no estigui ben activa i ben present al Principat. Les analítiques que es van fent de manera periòdica en les aigües residuals del país demostrarien, segons fonts sanitàries, que hi ha presència hi ha de les dues ultimíssimes variants de l’Òmicron, les denominades BA.4 i BA.5. No és que siguin més greus, però sí que estan contagiant molt més perquè eviten millor, superen, la immunització que ha donat la vacunació o la superació de la malaltia.

Les diverses fonts consultades han explicat que ben aviat es viurà al país un nou repunt de casos, que la xifra de contagis -malgrat que hi ha molts menys ciutadans que es fan proves i encara molts dels que les fan i resulten positius no comuniquen l’estat de salut si no els impedeix fer vida relativament normal- està en constant ascens i que el degoteig de noves infeccions i, especialment, reinfeccions, és cada cop major. En aquest sentit, segons els consultats, s’estan veient molts contagis en persones que van superar la malaltia durant el mes de gener, que en la immensa majoria de casos van passar una Covid planera, suau.

L’autoritat sanitària andorrana, segons els consultats, no tindria ara mateix sobre la taula cap full de ruta ja preparat. A Catalunya mateix, no es descarta una nova onada. De moment, segons les fonts, al Principat aquest plantejament no es preveu o no es vol anticipar

Les variants BA.4 i BA.5 no es poden considerar ni més greus ni tan sols més transmissibles que les anteriors soques de l’Òmicron. Però sí que s’hauria pogut demostrar -a fora del Principat, però el degoteig a l’alça de casos al país ho faria evident- que el virus, en les variants esmentades, aconsegueix passar per ‘forats’ que variants anteriors no trobaven. Així, tot i que segurament el virus arriba més debilitat, aconsegueix acabar contagiant. I com més casos, més possibilitat de replicar.

En tot cas, segons les fonts consultades, tant la immunització natural com l’artificial, l’aconseguida a través de les vacunes, el que sí que evita en la immensa majoria d’ocasions és que es propaguin episodis greus, quadres severs de la malaltia. Però com han recordat les fonts consultades, com més estesa d’infectats, més possibilitats que hi acabi havent problemes, embolics, dificultats.

I davant d’aquest escenari, l’autoritat sanitària andorrana, segons els consultats, no tindria ara mateix sobre la taula cap full de ruta ja preparat. A Catalunya mateix, no es descarta una nova onada. De moment, segons les fonts, al Principat aquest plantejament no es preveu o no es vol anticipar tot i que els responsables sanitaris sempre han deixat clar que es podria fer de més i de menys quant a les mesures a adoptar -ara flexibilitzades pràcticament del tot- i les limitacions a imposar.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending