La despesa pública en salut creix un 4,7% amb 131 milions l'any 2019

L'increment està motivat pel serveis hospitalaris, els productes farmacèutics, aparells i equips terapèutics

Entrada a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Entrada a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Altaveu

La despesa pública en salut se situa en 131,35 milions d’euros l’any 2019, quantitat que representa un augment del 4,7% respecte a l’any 2018. Aquesta xifra representa el 18,4% del liquidat total de Govern i la Caixa Andorra de la Seguretat Social (CASS) (sense comptar ni els actius ni els passius financers), quatre  dècimes més en relació a l’exercici anterior, suposa el 4,7% del PIB i la despesa per càpita assoleix els 1.694 euros envers els 1.647  que representava l’any 2018. 

Principalment, aquest increment de les despeses s’explica pels augments relatius a les despeses en serveis hospitalaris, que incrementen en 3,8 milions d’euros respecte l‘any 2018 i per l’increment en despeses de productes farmacèutics, aparells i equips terapèutics, que incrementen en 1,23 milions d’euros respecte a l’any 2018.

La despesa pública en salut al Principat d’Andorra inclou la despesa sanitària finançada per la CASS a través de les prestacions de reemborsament de la branca general, la despesa sanitària del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i la resta de despeses en matèria de salut pública de l’Administració central. 

Pel que respecta a les despeses de Govern es consideren les despeses dels  seus projectes que fan referència a la salut pública, definits per la seva classificació funcional i actualitzats segons manuals de referència europeus. Pel que respecta a les despeses de la CASS es consideren les de les prestacions de reemborsament de la branca general i dels seus serveis generals es considera una proporció. No es tenen en compte les despeses relacionades amb la branca jubilació ni prestacions socials. Les dades han estat facilitades aquest dilluns pel departament d'Estadística del Govern.

Etiquetes

Comentaris

Trending