Desconcert de pares d’infants d’Escaldes per com han d’actuar sanitàriament i neguit per nous casos

Les instruccions sobre què fer davant un contacte de possible coronavirus a les activitats esportives comunals són divergents i causa indignació que en alguns casos s’hagi dictaminat als progenitors una baixa laboral amb la pèrdua de salari que suposa

Les instal·lacions esportives de Prat del Roure són epicentre de les activitats.
Les instal·lacions esportives de Prat del Roure són epicentre de les activitats. ARXIU

El desconcert i fins i tot la indignació s’està imposant entre molts pares dels infants de l’Escaldes-Estiu. Les directrius molt sovint contradictòries que s'estan donant des del ministeri de Salut en relació amb com cal actuar una vegada els participants en les activitats esportives escaldenques s’han sotmès a les proves de detecció ràpida del coronavirus estan causant un enorme rebombori. Fins al punt que molts dels progenitors s’han decidit a secundar un escrit a les xarxes socials per posar de relleu la impotència que senten. A tot plegat s'hi ha afegit més neguit perquè avui s'han començat a comunicar nous contagis.

Essencialment, la missiva, que poden llegir íntegrament al peu de l’article parteix de dos grans neguits. Un, el fet que no està clar com s’ha d’actuar si tens un infant a casa que hagi participat en les esmentades activitats. S’ha de quedar confinat, només cal que adopti mesures de precaució com ara mantenir la distància social o, fins i tot en alguns casos, no només cal mantenir l’infant aïllat sinó que fins i tot s’han d’aïllar els altres membres del nucli de convivència amb baixa laboral per qui pertoqui si escau.

Un sanitari dels bombers endreçant una mostra.

Relacionat

Més de tres-cents participants a les activitats Escaldes-Estiu s’han sotmès a les proves de Covid

L’altre punt de controvèrsia és el fet que per ser contacte d’un contacte, per dir-ho així, els pares hagin de posar-se de baixa laboral i cobrant encara no dos terços del salari que els correspondria. Aquest fet, més que desconcert està causant veritable indignació. Més enllà de la carta que s’està fent ‘viral’ a la xarxa, l’Altaveu ha contactat amb diversos pares que no entenen el procediment ni com pot ser que hi hagi una informació tan contradictòria. De fet, el primer nivell de neguit ja es va iniciar divendres al vespre o a la nit quan tots ells van anar rebent la trucada des del comú d’Escaldes per convocar-los per l’endemà per a les proves a l’‘stop lab’ de la caserna dels bombers, a Santa Coloma.

“Què caram hem de fer”, es demanen alguns dels pares consultats. “Com pot ser que per un únic brot -referint-se als per ara 8 casos detectats al tomb de l’Escaldes-Estiu- es puguin donar tantes versions de com actuar? A cada família versions distintes” 

Els missatges que van rebre els pares en sotmetre els seus fills a l’extracció de mostres per ser analitzades sota el sistema TMA van ser divergents entre ells, com s’ha dit. “Què caram hem de fer”, es demanen alguns dels pares consultats. “Com pot ser que per un únic brot -referint-se als per ara 8 casos detectats al tomb de l’Escaldes-Estiu- es puguin donar tantes versions de com actuar? A cada família versions distintes. A nosaltres, que el nen només podia estar amb el seu nucli, i que no pot fer les activitats. A la filla d’una coneguda, que faci vida normal. A la primera noia en promoure l’escrit baixa per cuidar del seu fill, baixa del 65%. Què caram fem?”

El desconcert i indignació és màxima. A més, davant els dubtes, alguns dels pares van poder localitzar els seus respectius metges de referència i tampoc les directrius són les mateixes. Ara el dubte, o el temor, millor dit, és que si això passa amb un campus d’estiu, amb unes estades esportives estivals, què pot arribar a passar quan es posi en marxa l’escola i hi pugui haver algun petit brot del virus, algun focus de contagi.

De moment, el focus està a les activitats esportives escaldenques. Encara que les fonts consultades no han pogut concretar quants nous casos s'han diagnosticat ja arran del cribratge que es va fer aquest dissabte a 325 participants, sí que alguns dels pares consultats han reconegut que ja s'han començat a comunicar nous contagis en alguns grups. Els casos positius que ha pogut saber l'Altaveu que han estat comunicats correspondrien a alguns dels infants que van passar les proves a les hores més promptes de les que es van donar en les cites concertades divendres mateix a la tarda-vespre.LA CARTA

Bon dIa senyor ministre,

Em dirigeixo per aquí a vostè ja que no en tinc l’opció de poder parlar amb vostè en persona.

Primer de tot i agrair que llegeixi el meu missatge, sóc una dona andorrana amb una nena. La nena ha anat a esports d’estiu els dos mesos d’estiu, divendres  a la tarda vaig anar a recollir al meva filla com cada tarda i ja, em van entregar a la nena per l’altra porta, la que no es habitual, molt de lluny com si la nena, tingués alguna malaltia i sense explicar-me com va anar el dia etc.

el monitor em demana si dilluns, la nena va anar-hi a esports, li dic que si, i em diu que val, i que fins la propera setmana.

A les 22:30h del mateix Divendres, rebo una trucada d’esports d’estiu per assabentant-me que hi han més de 20 monitors contagiats (sic) amb Covid, i no saben quina quantitat de nens hi pot haver-hi contagiats, i li han de fer la prova a l’infant per descartar contagis, ja es pot imaginar vostè la cara que vam fer tots a casa, de por i nervis.

Be doncs, avui dissabte em portat a l’infant a fer la prova de la Covid, els hi demano si ens hi tenim de quedar confinats a casa tots els membres de la llar fins que tinguem el resultat, o nomes l’infant, el noi, em respon que no ho sap segur, que això lo que ha esports ens diguin.

El meu ex marit i jo, som treballadors tots dos, Em fico a la pagina web de Govern, perquè imagino que aquí, hi ha algun apartat on hi hagi les explicacions amb els passos que tenim de fer, després d’estar un parell d’hores mirant de dalt a baix la pagina web, no trobo res, i recordo que van fer operatiu un numero de telèfon per informació sobre la Covid, 180 Truco, i aquest numero no està operatiu.

Truco a la meva companya de feina, que està a la mateixa situació que jo, per veure si ella en sap el procés que tenim de fer, i em diu que truqui al numero 871017 que allà informen dels passos a seguir.

Truco al 871017 i després d’esperar 10 minuts a l’espera, em respon una doctora, li explico la meva situació ja que no hi ha ningú que pugui informar-me si tenim de quedar-nos confinats a casa tots els membres de la llar o no, o si només l’infant.

La Doctora em diu que ens tenim de quedar confinats tots els membres de la llar que son dos en aquest cas, fins que tinguem el segon resultat i ella mateixa ens pot donar la baixa si la necessitem, que es cobraria un 65%.

En aquest moment, començo a cabrejar-me bastant ja que porto gairebé tot el dia buscant algú que pugui assabentar-me de tot, i no hi ha cap telèfon d’ajuda al ciutadà, ni res.

Crec recordar que es va dir, que per temes de covid-19 les baixes serien del 100% la doctora em diu que ella no sap res, i quan vaig a penjar molt agraïda per l’informació donada, em diu que tinc de pagar 5,90€ per el servei d’atenció que m’ha donat. Disculpi? No hi ha al nostre país cap número de telefon que puguem trucar per assabentar-nos sobre la pandèmia mundial que estem vivint? Prou tenim que a sobre tenim de pagar 5,90€ per una trucada? Es vergonyós.

Som una família normal, amb sou mínims. I jo treballo cara al públic y ahir vaig estar 9 hores a una botiga.

Dimecres a l’Altaveu va sortir publicat tot això dels monitors infectats per la Covid-19, com és que nosaltres, els pares dels infants no ens han assabentat el mateix dia, i han esperat dos dies després tant ràpid com es propaga el virus? Un gran error.

Vostè creu que jo, com a mare  treballadora, puc quedar-me a casa una setmana confinada amb la meva fill, cobrant un 65% del sou base?

Els meus pares són de risc  i no es poden apropar suposadament, no?

Jo si em quedo a casa cobrant 600€ i tinc de pagar 650€ de lloguer, em pot dir vostè, senyor ministre com ho faig? Quina es suposa que es la solució, portar al nena a una escola bressol privada, sense dir res dels esports, i aixi poder seguir cobrant el 100% del meu sou?

Crec que es una irresponsabilitat, però no puc quedar-me a casa cobrant un 65% del sou base.

No es culpa nostra això del virus a esports, ni buscaré el culpable que ha sigut, però em sembla vergonyós que els meva filla i jo, no tinguem cap ajuda per la situació que estem vivint, plena pandèmia mundial i en situació de força major.

Per aquest motiu, em dirigeixo a vostè perquè espero que com a ministre del nostre país, ens pugui donar una solució lògica a les famílies que estem en aquesta situació.

Esperem que tot això es solucioni ràpidament.

Salutacions cordials,

Mare d’una nena d’esports d’estiu d’Escaldes-Engordany.

Diumenge, 30 d’agost 2020 

Comentaris (3)

Trending