El coronavirus dispara les visites fetes pels metges generalistes

Sumant les consultes presencials i les fetes per telèfon, han pujat un 31% en comparació al 2019 i són els únics professionals sanitaris que se salven d’una disminució generalitzada en els actes mèdics

Una cosulta presencial d'un metge.
Una cosulta presencial d'un metge. ARXIU

La pandèmia del coronavirus ha disparat de forma important la feina dels metges de capçalera. El nombre d’intervencions que han hagut de fer els facultatius s’ha incrementat més d’un 30% al llarg dels tres primers trimestres del 2020, si es tenen en compte les visites presencials i les consultes realitzades de forma telefònica. En canvi, la resta de professionals sanitaris, com ara els especialistes o auxiliars mèdics, han vist caure els actes realitzats.

Així queda de manifest en les dades facilitades per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) com a complement de la liquidació pressupostària de la parapública a 30 de setembre de l’any passat, document enviat al Consell General i al qual ha tingut accés Altaveu. Així, pel que fa a les consultes realitzades pels metges generalistes, es van comptabilitzar 108.491. A aquestes s’han de sumar les fetes de forma no presencial, una modalitat que es va establir arran de l’esclat de la pandèmia.

Cauen les visites a urgències (-26%), a especialistes (-16%) o als dentistes (-16%), però també els actes dels fisioterapeutes (-26%) o els logpedes (-20%)

Aquestes van sumar un total de 51.120 en aquests primers nou mesos de l’any. Per tant, les consultes generalistes van ascendir a prop de 160.000. En concret, 159.611. Si es compara amb les 121.174 registrades en el mateix període de l’any 2019, la pujada és d’un 31%.

Queda clar que l’explicació a aquesta evolució a l’alça té un nom propi: Covid-19. Els metges referents s’han convertit en un dels primers col·lectius consultats per la ciutadania en cas de tenir símptomes compatibles amb la malaltia, ni que sigui de forma telefònica. Són ells, per exemple, els que han de decidir si cal fer alguna prova diagnòstica i, un cop es tingui el resultat, qui van el seguiment de l’evolució si el resultat és positiu.

Aquesta evolució a l’alça contrasta amb la viscuda per altres professionals sanitaris convencionats amb la CASS. En línies generals, tots han sofert una davallada de feina, en part explicada per la manca d’atenció presencial durant els mesos de confinament. Així, els especialistes, sumant visites presencials i a distància, van fer un total de 117.321, en comparació a les 139.432 del mateix període del 2019. És a dir, prop d’un 16% menys.

Similar situació ha viscut els dentistes. Dels prop de 15.000 actes mèdics realitzats entre gener i setembre del 2019, s’ha passat a 12.610 durant l’any passat. Per tant, una davallada del 16%. També han davallat de forma considerable les visites a urgències: de prop de 25.000 a tot just 18.500 (-26%).

Els auxiliars mèdics tampoc s’escapen d’aquesta situació. Les consultes realitzades per fisioterapeutes han caigut també un 26%: de prop de 282.000 al llarg dels tres primers trimestres del 2019 a poc menys de 210.000. Per la seva banda, els logopedes també han perdut visites: un 20%.

Etiquetes

Comentaris

Trending