El conveni amb Pfizer impedeix al Govern revelar fins i tot el cost de les vacunes

El ministre de Salut està convençut que les dosis que ja s’estan administrant fa més de dues setmanes a Espanya acabaran arribant però opta per la cautela: “no vull precisar res”

Pfizer té la seu central a Nova York.
Pfizer té la seu central a Nova York. ARXIU

“Acceptem tots els requeriments que se’ns fan, signem tots els documents que se’ns posen.” Però les vacunes de Pfizer continuen sense arribar a Andorra i, amarant-se de cautela ara ja sí, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha afirmat que “no vull precisar res” i que “em quedo en que als propers dies” podrien arribar les dosis de la farmacèutica americana. Unes dosis de les quals no se’n pot saber el cost perquè, segons el titular ministerial, la confidencialitat imposada suposadament per Pfizer impedeix donar detalls.

Ara mateix, i davant els dubtes que obren les explicacions ministerials, sembla tot plegat que, almenys a Pfizer, s’està davant un camí sense sortida. Martínez Benazet ha explicat, deixant clar que havia demanat permís per fer-ho, que el contracte entre les farmacèutiques i la Unió Europea (UE) contempla la possibilitat que els països membres donin vacunes a països tercers. L’únic que ha transcendit de la pròpia UE és que “els estats membres poden decidir donar la vacuna a països de renda baixa i mitjana o redirigir-la a altres països europeus”. El donar s’entén de donació. Però Martínez Benazet, que ha dit que no podia dir el cost de la vacuna, sí que ha reconegut que Andorra pagarà a Espanya que al seu torn és qui paga a Pfizer.

Martínez Benazet ha deixat clar que Espanya ha fet tot el que li tocava fer. En tot cas hauria estat Pfizer qui hauria imposat noves exigències sense les quals -la confidencialitat, per exemple- “no ens podrien proveir”

En fi, un bon embolic que el ministre, que ha assegurat que “allò trist” és que divendres mateix es va assabentar que les dosis per a les quals ja hi havia un transport programat per a dissabte no arribarien, espera que es resolgui en breu. Si pot ser aquesta mateixa setmana. Martínez Benazet ha deixat clar que Espanya ha fet tot el que li tocava fer. En tot cas hauria estat Pfizer qui hauria imposat noves exigències sense les quals -la confidencialitat, per exemple- “no ens podrien proveir”. Espanya manté també el compromís d’anar subministrant al Principat dosis en la mateixa proporció que li arribin per a la seva població.

En qualsevol cas, el ministre ha afirmat que “segueixo mantenint que abans de l’estiu” el 60% de la població andorrana estarà vacunada. Martínez Benazet ha tornat a insistir que l’Estat andorrà ja ha fet un avançament de fons al projecte Covax a canvi de rebre, durant el primer trimestre d’aquest 2021, vaccí per vacunar 24.000 residents amb el fàrmac d’Oxford i Astrazeneca. Tampoc Covax hauria anunciat el preu de la vacuna. I és que, ha vingut a dir el titular ministerial, es facilita una mena de forquilla, però no s’està en un mercat amb un llistat de preus.

Un recipient de la vacuna de Pfizer.

Relacionat

Pfizer no preveu d’entrada que vacunes comprades per un país s’exportin a un altre

Demanat el ministre si s’ha fet algun contacte amb Moderna, el laboratori la vacuna del qual ha d’arribar des de França, per evitar els mal de caps que s’estan tenint amb Pfizer, Martínez Benazet ha assegurat que “tenim contacte directe amb Oxford, amb Moderna, amb Pfizer… ens hem de cobrir” vist que el cas amb la farmacèutica americana coalitzada per la vacuna de la Covid amb l’alemanya BioNtech era “una situació poc previsible” atès que, la ració de vacunes, les teòriques 2.000 dosis que esperen en dues safates a Madrid, estava previst que arribessin la setmana passada.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending