El conveni de l’OMS contra el tabac entrarà en vigor el 9 d’agost

El document va ser validat pel Consell General a finals de l’any passat i obligarà Andorra a adoptar mesures per reduir el consum i l’oferta del producte, com ara restriccions en la publicitat

El conveni persegueix la reducció del consum de tabac.
El conveni persegueix la reducció del consum de tabac.

El conveni marc de l’OMS per al control del tabac entrarà en vigor a Andorra el 9 d’agost. L’acord, al qual el Principat s’hi va adherir a finals de l’any passat, implicarà que, a partir de llavors, el país haurà de començar a adaptar-se a les obligacions del text. Aquestes van en dues direccions. Per un costat, les que persegueixen reduir la demanda i el consum. Per l’altra, les que volen disminuir l’oferta i, especialment, el comerç il·lícit.

El passat novembre, el Govern va aprovar l’adhesió al conveni i setmanes més tard, el Consell General va validar per unanimitat l’acceptació de l’acord. Ara, un cop superats els requisits que han de permetre l’entrada en vigor, principalment el dipòsit de l’instrument d’acceptació, el BOPA ha fet oficial quan es produirà aquesta: el 9 d’agost. A partir d’aquí, Andorra haurà d’adaptar progressivament la seva legislació a les disposicions del text.

El conveni marca un termini de cinc anys per anar fent els canvis normatius oportuns. Un d’ells faria referència a la publicitat o promoció del tabac. El Govern, de fet, ja va admetre que, com a mínim, caldrà imposar “restriccions”.

El conveni també inclou altres mesures, com ara l’aplicació de polítiques fiscals per reduir el consum, l’obligació d’establir normatives per protegir del fum aquelles persones que no siguin consumidors així com iniciatives per difondre la informació sobre els components tòxics del tabac. Un altre punt és que els paquets hauran de tenir missatges que ocupin “el 50% o més de les superfícies principals exposades i en cap cas menys del 30%” amb advertiments sanitaris que descriguin els efectes nocius del producte.

Etiquetes

Comentaris

Trending