Conclau entre CASS, ministeri i fisioterapeutes per buscar una solució al retard amb les receptes

La parapública admet el notable endarreriment a l’hora d’introduir les dades al sistema que atribueix a l’excés de càrrega per gestionar les baixes per coronavirus i a l’allau de tractaments que durant el confinament van quedar suspesos

Façana de la CASS, al carrer Joan Maragall d'Andorra la Vella.
Façana de la CASS, al carrer Joan Maragall d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) admet el col·lapse a l’hora de tramitar les receptes dels auxiliars mèdics, especialment dels fisioterapeutes. Ho atribueix, per una banda, a l’increment de feina a l’hora de gestionar les baixes, especialment les vinculades al coronavirus. Per l’altra, al fet que, un cop aixecat el confinament, es va produir una allau de tractaments que havien quedat suspesos entre març i juny. La parapública preveu celebrar aquest dimecres una reunió amb el col·legi i el ministeri per abordar possibles solucions.

Des de la parapública es reconeix obertament que “hi ha un cert retard” en la gestió d’aquestes receptes, tasca que correspon al departament de control sanitari. Es tracta del mateix equip que ha de fer-se càrrec de la gestió de les baixes i, aquesta tasca, ha patit un considerable increment del volum de feina perquè, entre altres, ha d’assumir tots els aturs, siguin per malaltia o per aïllament vinculats a la pandèmia.

Un altre “factor important” que es posa en relleu des de la CASS és que l’activitat dels fisioterapeutes es va aturar, com moltes altres, durant el confinament. “Quan va tornar, tot el que estava retardat va entrar de cop”, indiquen.

La parapública entén que la situació és preocupant. Per això, de seguida que el col·legi va fer arribar una queixa oficial, va optar per convocar una reunió conjunta que tindrà lloc aquest dimecres. El conclau ha de servir per intentar “trobar conjuntament una solució”. A la trobada telemàtica també hi participarà un representant del ministeri de Salut.

Un fisioterapeuta amb un pacient.

Relacionat

Els fisioterapeutes denuncien el col·lapse a la CASS a l’hora de validar les receptes dels pacients

Des de l’entitat que representa els fisioterapeutes, el seu vicepresident, Javier Jiménez posa en relleu que “tenim queixes constantment de molts professionals” i que “ja ve de fa dies”. Al mateix temps, és conscient que trobar el desllorigador de la situació no serà senzill, ja que “el retard és molt gran, parlem de gairebé un mes”.

En la seva opinió, la sortida a l’atzucac requereix “treure part de la burocràcia i de les dades a introduir”. En aquest sentit, indica que, ara mateix, “per a un mateix procés són més números i això ho complica molt” quan al seu entendre, “no caldrien tant; amb un que identifiqui el pacient i el procés seria suficient”. I és que, lamenta, “anem amb massa papers, com si fos el segle passat”.

Aprofitant la trobada, des del col·legi també s’insistirà en altres peticions que es consideren importants des del col·lectiu. És el cas de la demanda que s’apliqui el sistema del tercer pagador en les seves consultes. És a dir, que l’usuari ja només hagi d’abonar els diners que no li reemborsa la CASS.

Sobre la trobada, Jiménez es mostra esperançat, ja que “crec ara hi ha una major predisposició i sembla que hi ha voluntat d’arreglar-ho”. A la vegada, adverteix que cal trobar la solució perquè, en molts casos, la situació suposa que o bé l’usuari ha de pagar les sessions sense saber quan tindrà el reemborsament i, en altres, és el fisioterapeuta qui espera a cobrar, amb el problema que això pot suposar-li. “No podem fer de financers de la CASS”, comenta.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending