Els fisioterapeutes denuncien el col·lapse a la CASS a l’hora de validar les receptes dels pacients

Diferents professionals posen en relleu que el retard a introduir les dades al sistema fa que no puguin facturar les sessions als usuaris o, si ho fan, que aquests hagin d’esperar a rebre el pertinent reemborsament

Un fisioterapeuta amb un pacient.
Un fisioterapeuta amb un pacient.

La gestió que fa la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) de les receptes dels fisioterapeutes està generant un important enuig entre molts dels professionals. En concret, denuncien que es triga massa a introduir les dades al sistema i això fa que, o bé no puguin cobrar als pacients o bé ho facin però aquests hagin d’esperar sine die a cobrar el reemborsament. En alguns casos, critiquen, hi ha retards de fins a un mes.

Segons expliquen diversos fisioterapeutes que han volgut posar-se en contacte amb Altaveu, el sistema preveu que sigui el metge referent qui faci la recepta així com un full de derivació. El pacient, un cop escull a quina consulta va, ha d’entregar aquests dos documents. Des de l’establiment, el professional auxiliar ha de fer-lo arribar a la CASS. Hi ha dues formes: fax o correu electrònic.

A la companyia parapública, els treballadors han de rebre aquesta documentació i introduir les dades al sistema. A partir d’aquí, és quan el fisioterapeuta pot cobrar les sessions que realitzi a l’assegurat i aquest, com amb tots els altres mèdics, percebre la devolució del percentatge corresponent de reemborsament. I aquí és on rau un problema que, expliquen els professionals consultats, fa temps que s’arrossega i, els darrers mesos, coincidint amb la crisi sanitària provocada per la Covid-19.

Els professionals també denuncien la dificultat que tenen quan volen contactar, sigui per telèfon o correu electrònic, amb la papapúblia per avisar que una recepta no està encara introduïda al sistema

“Les noves receptes triguen a estar al sistema”, explica un dels consultats. I això els suposa un dilema. Si cobren les sessions a l’usuari, aquest no rebrà el reemborsament. Si no ho fan, qui ha de prendre paciència per cobrar és el mateix fisioterapeuta. La situació també afecta els casos en els quals el pacient té cobertura al 100%, que “tampoc podem gestionar” i, per tant, el professional tampoc cobra. En alguns casos, afirmen, el retard arriba al mes.

“Tenim la sensació que estan desbordats amb el coronavirus i que no tenen temps d’introduir les receptes al sistema”, indiquen els afectats que, a més, posen en relleu que no és fàcil contactar amb els responsables a la CASS per advertir. Costa, asseguren, que agafin el telèfon o que contestin els correus electrònics que se’ls envia. En alguns casos, hi ha fisioterapeutes que han optat per anar directament a les oficines de la companyia per assegurar-se que es tramiten la documentació dels seus pacients. Algú, fins i tot, també es planteja dir als usuaris que ho portin ells directament a la parapública.

La situació preocupa. I molt. “Estem desesperats i fa temps que penso que des de dalt estan passant de tot”, afirma un dels que s’ha volgut posar en contacte amb Altaveu per denunciar el problema. Altres, a més, recorden que el col·lectiu fa temps que les tarifes congelades i que, de fet, “ara cobrem per sessió menys que fa quinze anys”.

Un altre dels consultats remarca que “jo no puc fer més de dues o tres sessions a un usuari sense saber que tinc la conformitat de la CASS”. Lamenta que “hem d’estar molt al darrere; no és que passi amb totes però sí que és massa habitual”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending