Els col·lectius sanitaris, a l’espera del document del pacte d’Estat de Salut

Els metges troben “una bona iniciativa” tenir un text que serveixi de base i que es pugui planificar el model a “10 o 15 anys vista”, mentre des del comitè d’empresa del SAAS s’adverteixen que es demanaran “millores salarials, d’horaris i del conveni per ser més competitius”

Un instant de la reunió del pacte d'Estat de Salut aquest dilluns a la tarda.
Un instant de la reunió del pacte d'Estat de Salut aquest dilluns a la tarda. SFGA / CEsteve

Els col·lectius sanitaris que aquest dilluns a la tarda han participat en la primera reunió del pacte d’Estat de Salut estan a l’expectativa de rebre el document elaborat pel Govern per poder-se manifestar sobre la qüestió. Així ho han explicat tant des del Col·legi de Metges com des del comitè d’empresa del SAAS, que han remarcat que la trobada ha estat només una primera presa de contacte en la qual els responsables polítics els han exposat les línies generals amb què es vol treballar.

La primera reunió del Pacte Nacional per a la qualitat, l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari ha servit per fer una introducció i conèixer les línies generals de l’esborrany que ha redactat fins ara el Govern. De fet, el cap de Govern, Xavier Espot, ha exposat als participants que fins que no s’hagin fet totes les reunions amb tots els col·lectius implicats, no els facilitaran el document per poder començar a entrar en matèria. Així que per ara, tothom està una mica a l’expectativa del què digui el document. Amb tot, no es valora pas negativament que s’hagi posat en marxa el pacte d’Estat de Salut per abordar el futur del sistema sanitari.

“Crec que és una iniciativa molt bona que tinguem un document de referència que ens serveixi com a base del que considerem que ha de ser el nostre model sanitari”, ha manifestat el president del Col·legi de Metges, Albert Dorca, recordant que el sistema es basa majoritàriament en el model francès, però també té coses de l’espanyol, per la qual cosa “és bo que es faci una definició, saber què tenim i què volem d’aquí a 10 o 15 anys”.

“Crec que és una iniciativa molt bona que tinguem un document de referència que ens serveixi com a base del que considerem que ha de ser el nostre model sanitari”, manifesta Dorca

De fet, la necessitat de fer una planificació a llarg termini és una de les demandes del Col·legi de Metges des de fa temps i Dorca reconeix que els agradaria que els canvis no depenguin tant de “l’arbitrarietat del grup polític que governi” en cada moment. “Ara hi ha un marge de maniobra massa gran depenent de qui està al capdavant i aquesta maniobrabilitat excessiva no dona una base prou sòlida per fer projectes a llarg termini”, ha exposat, per la qual cosa, confia que es pugui assolir un “consens prou ampli” per posar una base sòlida.

Ara bé, també reconeix que difícilment es podrà entrar a segons quins detalls si es vol aconseguir el consens. “S’haurà de deixar un marge posterior per les especificitats perquè sinó serà molt llarg i difícil aglutinar tothom”.

D’altra banda, des del comitè d’empresa de l’hospital s’ha deixat clar que de moment no poden entrar a fer valoracions perquè no han pogut llegir el document, amb tot apunten que “seran les línies generals de la política sanitària, i després ja veurem què es pot fer i què s’acaba fent”.

En el seu cas, però, ja pensen en les peticions que hi volen incloure. “Des del comitè demanarem millores al SAAS tant salarials com d’horaris i millorar el conveni actual per ser més competitius i atreure personal sanitari”, ha afirmat un dels membres del comitè que ha estat a la reunió Miguel Rey.

Etiquetes

Comentaris

Trending