Clam dels fisioterapeutes contra la CASS per la gestió de les receptes, que els dificulta cobrar

Periòdicament, en funció de les vacances i les baixes del personal de la parapública, com que la documentació dels professionals de la fisioteràpia es tracta manualment hi ha retards que fan que els pacients no puguin abonar les sessions i n’hi hagi que es despistin sine die

Un professional de la fisioteràpia fent la seva feina.
Un professional de la fisioteràpia fent la seva feina. ARXIU

Els fisioterapeutes, o una bona part d’ells, treuen foc pels queixals. Fa setmanes que es repeteix, asseguren fonts del col·lectiu, la mateixa història que periòdicament els persegueix: en funció de les vacances i les baixes del personal de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), com que la documentació dels professionals de la fisioteràpia es tracta manualment hi ha retards que fan que els pacients no puguin abonar les sessions. En alguns casos, la dilació de la parapública comporta que els usuaris acabin no pagant els tractaments rebuts.

“No només hem de fer de fisioterapeutes sinó que sembla que hem de fer també d’administratius de la CASS”, asseguren alguns dels professionals de la fisioteràpia consultats. La qüestió essencial és que la parapública no gestiona amb la celeritat que caldria les receptes i els documents que els fisioterapeutes envien a la CASS i a partir dels quals la parapública ha de generar el codi que permet facturar les sessions que es fan. “Quan hi ha vacances no donem l’abast”, asseguren que els motiven des de la CASS. “És el seu problema, el que no pot ser és que nosaltres no puguem cobrar els tractaments”, hi han afegit les fonts consultades.

“Quan hi ha vacances no donem l’abast”, asseguren que els motiven des de la CASS. “És el seu problema, el que no pot ser és que nosaltres no puguem cobrar els tractaments”, hi han afegit les fonts consultades

Hi ha casos en què les sessions arriben a port, el tractament acordat finalitza abans que la CASS hagi generat el mecanisme que permet cobrar al pacient. Si es tracta d’algú habitual o conegut, tornarà a passar per la consulta més endavant. Però depèn de qui es tracti se n’oblida sine die. Hi ha casos així, no és cap invent, asseguren les fonts. I això en l’època en què tot hauria de ser digital i pràcticament automàtic. En el cas dels fisioterapeutes, però, queda a any lluny d’això.

El pacient acudeix a la consulta del fisioterapeuta amb la recepta que li ha fet el metge. El professional de la fisioteràpia valora allò que hagi indicat el facultatiu i proposa un tractament concret en un altre document -acaben sent els fulls RU i RE-. La paperassa s’envia per fax, encara, o s’escaneja i es tramet per correu electrònic a la CASS. I a partir d’aquí la parapública fa la gestió corresponent per generar els codis que permeten el cobrament de les sessions. És en aquest trànsit quan, periòdicament, s’encalla el procés. I ara, afirmen, fa massa temps que dura.

Per això els fisioterapeutes reclamen una solució immediata i duradora. Igual com no entenen que sent uns professionals de la salut com són, quedin al marge de la digitalització que pregona la història clínica compartida. Sí que estan inclosos en el procés, i poden accedir a la informació. Però hi ha molts passos que els fisioterapeutes encara han de fer de manera manual i en paper.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending