La CASS recorda a Govern que li és més fàcil activar el tercer pagador universal que per col·lectius

La parapública manté que la fórmula del metge referent “és de gran ajuda tant per als facultatius com per als ciutadans i els controls” que fa i considera que no està incrementant la despesa

Instal·lacions de la CASS.
Instal·lacions de la CASS. CASS

Per a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) és més fàcil posar en marxa el tercer pagador de forma generalitzada que no pas per trams o col·lectius. A més, la parapública és totalment favorable a implantar aquest mecanisme que el Govern està frenant tant com pot.

La presidenta del consell d’administració de la parapública, Montserrat Capdevila, ha recordat aquest matí que “des de la CASS, el consell d’administració s’ha pronunciat vàries vegades que hi hagués el tercer pagador universal per a tothom”. Capdevila ha deixat clar que des del punt de vista tècnic tot està a punt i seria més fàcil el tercer pagador generalitzat que no pas cap altra cosa. “Nosaltres l’eina la tenim i es pot fer. És més complicat per a la CASS fer-ho per a determinats col·lectius que fer-ho a nivell general, perquè a nivell informàtic s’ha d’adaptar” la maquinària i el programari en funció del tram de beneficiaris que es triï.

“Nosaltres l’eina la tenim i es pot fer. És més complicat per a la CASS fer-ho per a determinats col·lectius que fer-ho a nivell general, perquè a nivell informàtic s’ha d’adaptar”

Capdevila i la directora general de la CASS, Joaquima Sol, també s’han referit a qüestions com la fórmula del metge referent i el fet d’anar canviant la cobertura sanitària per acte a passar a cobrir tractaments per processos. Sobre la primera qüestió, la presidenta de l’ens ha afirmat que “ha estat un canvi molt important quant a la sanitat andorrana, el metge referent ens ajuda moltíssim quant a la història compartida” i evita possibles duplicitats en visites mèdiques i similars o, en tot cas, es poden detectar de seguida. “El fet de tenir-ho tot junt fa que el metge referent pugui estar al cas de tot” i, per tant, “és una eina molt útil. És de gran ajuda tant per als metges, com per als ciutadans i com per als nostres controls”. A més, segons Capdevila, no hi ha la certesa d’un increment de despesa.

Quant a passar de cobrir actes per finançar processos, Sol ha coincidit plenament amb el ministre de Salut en funcions, Albert Font, que dilluns va assegurar que aquesta és la lògica i el sentit comú i s’hauria d’anar cap aquí i, de fet, ja s’hi està treballant. Per a la directora de la CASS, “veiem bé que es canviï perquè el que es important és que hi hagi processos d’èxit”. És a dir, que es faci una cura que realment sigui necessària i comporti la recuperació del pacient. “No volem que es fomenti cobrar per acte sinó que el procés sigui el correcte” i tingui un tractament que porti a la recuperació.

Segons Joaquima Sol, “els països nòrdics en general ja ho fan” i a Andorra “es podria començar a treballar amb algun tipus de tractaments concrets”, per exemple en el camp de la fisioteràpia, on ja s’està més o menys fent. Per cert, que les dues dirigents de la CASS han explicat que s’està a punt d’iniciar una negociació amb el Col·legi de Fisioterapeutes per establir el primer conveni amb el col·lectiu. Ara per ara, la convenció es fa professional per professional de manera individualitzada.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending