Cap nou cas de coronavirus des del 18 de juny

Tot i realitzar una mitjana de 700 proves TMA per setmana, no s’ha registrat més positius, fet que deixa el total de contagiats en 855, dels quals únicament un actiu

Una infermera efectua un cribratge per TMA.
Una infermera efectua un cribratge per TMA. SAAS

Des del 18 de juny, a Andorra no s’ha diagnosticat cap nou cas de coronavirus. Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha revelat que únicament queda un pacient actiu amb la malaltia. I això, malgrat que, en aquestes prop de setmanes s’ha fet una mitjana de 700 proves diagnòstiques. Malgrat això, l’avís està clar: cal mantenir la prudència, com demostren les dades sanitàries mundials i els brots de zones properes com el del Segrià.

Per tant, fa dies que el nombre total de casos registrats al país es manté en 855. D’ells, ja únicament queda un actiu, mentre que es van haver de lamentar 52 defuncions. La dada és especialment significativa, ja que no creix tot i que es fa “una intensa recerca” amb les proves TMA. Es fan, ha explicat Benazet, prop de 700 cada setmana.

D’aquestes, 600 dins els controls periòdics sobre determinats grups de població, com ara els estudiants -justament en aquest marc es va detectar el darrer cas, una estudiant de l’Institut Espanyol de la Margineda-. Els altres 100 es tracta de proves fetes en el marc de sospites de contagis. Cap d’elles (709 des d’inicis de mes) ha estat positiva.

Benazet avisa que, malgrat la bona situació a Andorra, fora de les fronteres la Covid continua en expansió com evidencia el brot a Lleida i remarca el mantra a seguir: distància, mascareta i neteja de mans

L’únic pacient encara actiu, de fet, no es troba ingressat a l’hospital de Meritxell. De fet, fa dies que el centre sanitari ja no atén cap pacient Covid, tot i que sí que hi ha quatre persones que el van passar. Estan ingressats encara per les seqüeles viscudes o per altres patologies que ja patien.

I, malgrat les dades, Benazet ha deixat clar que el perill no ha passat. Al contrari, està més present que mai per “les febleses” que Andorra té com a país, essencialment el fet de “tenir molts visitants” i no “poder-nos tancar”. En aquest sentit, ha recordat la situació en expansió de la pandèmia en l’àmbit mundial i rebrots com els viscuts a zones properes, com ara el Segrià.

“Hi ha 3 coses molt importants: distància, mascareta i neteja de mans”, ha remarcat el titular de Salut que, però, insisteix en el fet que, per ara, no es planteja establir normativament l’obligació de fer servir el segon element, com sí que es farà a Catalunya. Ho ha justificat tor recordant tant la “nostra situació epidemiològica” com el fet que “quan hem conscienciat el ciutadà hem tingut un bon comportament”.

Sobre la possible arribada de persones de zones on s’han detectat brots, com ara Lleida, Benazet ha recordat que ja existeix un decret que obliga a fer un confinament domiciliari a aquelles persones que provinguin “des d’una regió que el ministeri de Salut, tenint en compte les recomanacions dels organismes internacionals de referència, o en funció de la situació epidemiològica del país, consideri com a zona de major ris de transmissió de la infecció”. I, ara mateix, el Segrià compleix aquesta condició.

Tot i això ha admès que pot ser complicat controlar-ho, ja que hi ha moltes persones que arriben al país en cotxe. En tot cas, ha deixat clar que, si hi ha sospites, es faran proves de diagnòstic i que se segueix amb atenció tot el que passa a la capital de la Terra Ferma i a les zones properes.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending