La baixa pels pacients diagnosticats amb fibromiàlgia serà inicialment de 30 dies

Govern, a proposta de Salut, la reconeix per separat com a malaltia, fet que obre la porta a atorgar baixes per incapacitat temporal i, també, en els casos més greus, pensions d’invalidesa

Una representació gràfica d'un cos afectat per la fibromiàlgia.
Una representació gràfica d'un cos afectat per la fibromiàlgia. ARXIU

Un cop rebut l’informe favorable de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Govern ha validat els canvis normatius que permeten reconèixer per separat la fibromiàlgia com a malaltia. D’aquesta forma, s’obre la porta a, per un costat, poder dictaminar la baixa amb prestació pels afectats, que serà inicialment de 30 dies. Per l’altre, a la possibilitat que la CONAVA els avaluï i dictamini si la patologia els provoca un grau de discapacitat susceptible de rebre una pensió d’invalidesa.

Es tracta d’una vella reivindicació dels afectats per la fibromiàlgia. Ara, la malaltia passa a estar “de forma oficial”, segons ha remarcat el ministre portaveu, Cesar Marquina, “al reglament de prestacions d’incapacitat temporal”. Per tant, els afectats poden demanar directament per aquest motiu -no com fins ara que calia esgrimir altres patologies- la baixa. S’estima que la mitjana per recuperar-se se situa en 30 dies.

Una imatge al·legòrica a la fibromiàlgia.

Relacionat

Govern reconeix la fibromiàlgia com a malaltia i obre la porta a atorgar pensions als seus afectats

Des del Govern es posa en relleu que, d’aquesta forma, “la fibromiàlgia queda reconeguda en tots els seus vessants com a malaltia”. I això, com ha apuntat Marquina, “si es considera com una altra patologia i hi ha una gravetat suficient perquè sigui presentada a la Comissió Nacional de Valoració (CONAVA) i aquesta ho acorda, pot ser evidentment una baixa per incapacitat total”. És a dir, es podrà tenir dret a rebre una pensió d’invalidesa, fet que, fins ara, era força complicat. De fet, en la majoria de casos tocava batallar judicialment fins a obtenir una sentència favorable.

Cal recordar que la fibromiàlgia és una malaltia crònica que es caracteritza per generar un dolor musculoesquelètic crònic i difús, fatiga acusada, trastorns del son, intolerància a l’exercici, alteracions cognitives i dèficits d’atenció, i que pot afectar de manera significativa la salut, l’estat d’ànim i la qualitat de vida de la persona que la pateix.

Etiquetes

Comentaris

Trending