Govern reconeix la fibromiàlgia com a malaltia i obre la porta a atorgar pensions als seus afectats

El canvi de codificació farà que la Comissió Nacional de Valoració pugui reconèixer un percentatge de discapacitat als pacients, fet que, fins ara, havia hagut de reclamar-se, en molts casos amb èxit, davant la Justícia

Una imatge al·legòrica a la fibromiàlgia.
Una imatge al·legòrica a la fibromiàlgia.

Pas important el que en breu es farà amb els pacients de fibromiàlgia. En pocs dies, s’impulsarà un canvi de la codificació d’aquesta malaltia que la reconeixerà per si mateixa. Això obre la porta a la possibilitat que els afectats puguin ser avaluats per la Comissió Nacional de Valoració (Conava) i que se’ls reconegui algun grau de discapacitat, fet fins ara no previst. Per ara, el consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha validat la proposta que, ara, haurà de ser aprovada a Govern.

Fins ara, aquesta patologia estava inclosa dins d’un codi ampli: “miàlgia i miïtis, inespecificades. Fibromiïtis”. A partir d’ara, hi haurà un canvi en aquesta codificació. La fibromiàlgia quedarà registrada de forma separada. I això, com ha volgut remarcar el representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS, Jacint Risco -antigament també un dels dirigents de la Federació Andorrana de Persones amb Discapacitat (FAAD)- és una “gran notícia”.

Per primer cop, “es reconeix des del Govern la fibromiàlgia”. Fins ara, lamenta, des de l’executiu no es tenien en compte i, en canvi, “sí que hi ha moltes sentències favorables als tribunals”. El principal problema de l’actual situació era que les persones afectades per aquesta patologia, quan havien de ser avaluades per la Conava, no rebien cap percentatge de minusvalidesa. I, per tant, quedaven exclosos a l’hora de poder accedir a una pensió. “Era terrible pels malalts”.

Una representació gràfica d'un cos afectat per la fibromiàlgia.

Relacionat

La CASS exigeix a Salut que d’una vegada per sempre reconegui la fibromiàlgia com a malaltia

El canvi ha estat analitzat a l’òrgan de direcció de la CASS, que ho ha valorat de forma favorable. Es tracta d’un pas previ necessari perquè Govern ho pugui acabar validant, fet que es preveu succeeixi en breu. Des del consell, però, també s’ha volgut demanar al ministeri de Salut que “es procedeixi a l’actualització de la taula de patologies fent referència a l’actual d’Espanya i adaptant-la a la nostra realitat actual, ja que l’espanyola està codificada amb la codificació internacional de malalties CIM10 i nosaltres estem utilitzant la CIM 9”.

Una altra proposta que s’ha vist amb bons ulls des del consell d’administració de la parapública és el fet d’incloure les operacions amb làser per tractar el càncer de pròstata en el catàleg de serveis amb cobertura sanitària. Segons ha apuntat Risco també és una “molt bona notícia per als pacients”, ja que es tracta d’una tècnica “menys invasiva” i que “fa desaparèixer el tumor només amb aquesta intervenció”. En l’àmbit oncològic, també s’ha validat la inclusió dels tractaments amb immunologia, que s’afegeixen als de quimioteràpia i radioteràpia.

Comentaris (3)

Trending