La CASS exigeix a Salut que d’una vegada per sempre reconegui la fibromiàlgia com a malaltia

La parapública atorga pensions d’invalidesa en base a sentències judicials, però la Conava no valora la dolença i, per tant, els qui la pateixen no poden veure reconeguda la seva descapacitat

Una representació gràfica d'un cos afectat per la fibromiàlgia.
Una representació gràfica d'un cos afectat per la fibromiàlgia. ARXIU

El consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ha acordat reclamar amb fermesa al ministeri de Salut que una vegada per sempre reconegui la fibromiàlgia -el mateix passa amb la fatiga crònica- d’una vegada per sempre com a malaltia, igual com passa en la immensa majoria de països avançats i també amb el reconeixement de l’OMS.

La CASS atorga pensions d’invalidesa per fibromiàlgia en base a les sentències que els tribunals del Principat, ja des del 2003, han anat dictant. Però en els llistats oficials de malalties no apareix aquesta dolença reconeguda com a tal. Això fa que la comissió nacional de valoració (Conava), en el moment de fer les seves valoracions, malgrat reconèixer que algú pot patir fibromiàlgia, no la valora. I sense aquesta valoració no es pot reconèixer la discapacitat d’un ciutadà que pels efectes tan flagrants i sovint invisibles que ocasiona la malaltia de forma efectiva no pot exercir professionalment cap activitat.

Fa molt temps que des del col·lectiu d’afectats es reclama aquest reconeixement per tal que aquest factor desenvolupi els drets que pertoqui. Però no hi ha manera. Si no és perquè hi havia la pandèmia en el seu ple bullici és perquè tècnicament el ministeri no està plenament preparat, i si no, és per un altre handicap. Però, en tot cas, no hi ha manera d’avançar. Finalment, la CASS, farta de tanta dilació, ha enviat la carta a Govern exigint que es resolgui la situació d’una vegada per totes.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending