Les associacions de joves amb trastorns reclamen que la retroactivitat del 90% arribi a l’octubre

La mesura anunciada pel Govern per ajudar a les famílies en els ingressos a centres terapèutics, fent que es facin càrrec del 10% restant de l’import, ha generat molts dubtes entre les entitats

Sandra Cano i Rosa Lluís just abans d'iniciar-se la reunió amb el ministeri.
Sandra Cano i Rosa Lluís just abans d'iniciar-se la reunió amb el ministeri. SFGA

La mesura que va anunciar el Govern aquest dimecres per tal d’ajudar a les famílies que compten amb joves ingressats a centres terapèutics ha generat certs dubtes a les associacions. Tot i que la cobertura, del 90%, s’adequa al que es va negociar i pactar entre l’executiu i les entitats, la retroactivitat se’ls ha quedat curta. El pagament serà vàlid a partir de l’1 de gener d’aquest any, i es reclama que ho sigui des de l’octubre, com s’havia acordat en un inici.

Des d’inicis d’any, el Govern i la CASS es faran càrrec del 90% del cost que tingui ingressar un jove a qualsevol centre terapèutic que esculli la família. En aquest punt, cap problema. Es deixa triar de forma lliure on es vol tenir la persona i on vol que se’l tracti. Però, des de l’Associació de familiars per la salut mental (AFMMA), asseguren que se’ls han generat molt dubtes i també que hi ha algunes coses que no s’acaben d’ajustar al que es buscava. Principalment, la presidenta, Rosa Lluís, assenyala que es volia que la retroactivitat fos efectiva a partir de l’octubre.

Va ser en aquest mes quan es va arribar a l’acord amb el ministeri de Salut, i és quan s’esperava que es començaria a costejar els ingressos. Malgrat això, Lluís assenyala que “no podem fer res, és el que s’ha decidit i esperem que es faci efectiu així”. Els sembla, però, injust per a moltes famílies que han d’assumir un cost molt elevat des de fa mesos i que no es podran veure beneficiades d’aquesta mesura. “Nosaltres esperàvem que es pogués allargar fins a l’octubre, que és quan ho vam tancar tot i és el que considerem que hauria de ser”, remarca Lluís.

El centre terapèutic d'Amalgama-7 situat al Berguedà

Relacionat

Cobertura del 90% dels ingressos de joves a centres terapèutics ja des de l’1 de gener

A més a més, hi ha alguns aspectes que generen molta incertesa i que els hagués agradat que quedaren, en certa manera, més concrets al decret. Es tracta dels casos d’aquelles famílies que, per diferents circumstàncies, no es poden fer càrrec tampoc d’aquest 10%. El ministre Portaveu, Cesar Marquina, va apuntar aquest dimecres que s’engegarien els mecanismes d’Afers Socials. Lluís, però, assenyala que s’hauria d’haver especificat més quin serà el procediment. “En molts casos el cost d’aquest 10% és superior als 400 euros, i cada cop augmenta més, igual ja s’ha apujat 50 euros”, explica, “també hi ha famílies que tenen més d’un jove ingressat, hem vist casos, què passa amb ells?”.

En general, de l’acord al qual es va arribar entre associacions i ministeri, queda molt per fer. Des de les entitats s’entén que el moment polític és complicat, però no deixen de recordar que “aquest és un únic punt, en reclamarem almenys vuit”. I no els pensen deixar caure en l’oblit. En passar eleccions, tenen pensat fer un recordatori d’aquest pacte, “guanyi qui guanyi”, ha puntualitzat Lluís. Ha exemplificat la petició de separar infants i joves a l’ala de salut mental, “que no es vegin i que no es creuin, que no tinguin cap contacte”.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending