Cobertura del 90% dels ingressos de joves a centres terapèutics ja des de l’1 de gener

El decret que marca les condicions de finançament públic d’aquests tractaments serà retroactiu des d’inicis d’any i preveu que la distribució de despesa entre CASS i ministeris es fixi segons cada cas concret

El centre terapèutic d'Amalgama-7 situat al Berguedà
El centre terapèutic d'Amalgama-7 situat al Berguedà

El decret que farà que les famílies de joves que hagin de ser ingressat a centres especialitzats per poder afrontar trastorns mentals o addicions ha estat publicat aquest dimecres, però els seus efectes s’aplicaran de forma retroactiva des d’inicis d’any. És a dir, la cobertura del 90% del cost de l’estada es pagarà des de les institucions públiques -CASS, Afers Socials i Educació- a partir de l’1 de gener. Justament, el ministre portaveu, Cesar Marquina, ha indicat que la càrrega d’aquesta aportació es distribuirà en funció de la casuística de cada pacient.

La reunió de l’executiu ha servit per donar el vistiplau definitiu a aquest decret, un cop rebut el preceptiu informe, en aquest cas favorable, de la CASS. El document ha estat publicat posteriorment en un BOPA extraordinari. Tot i això, Govern accepta que fa tard a l’hora de complir l’encàrrec que se li va fer arribar a inicis d’octubre des del Consell General. Llavors, els parlamentaris van donar dos mesos. Per això, s’opta per una aplicació retroactiva.

És a dir, la normativa, que bàsicament “homogeneïtza” el copagament del 90% -les famílies només hauran d’afrontar el 10% del cost- sigui quin sigui el centre escollit, entrarà en vigor quan es publiqui al BOPA, però el que estableix ja serà vàlid a partir de l’1 de gener passat. Per tant, qualsevol jove que ja hagi rebut tractament aquests dos darrers mesos es podrà beneficiar d’aquesta nova fórmula.

A més, no hi haurà cap limitació a l’hora d’elegir el lloc on es vol ingressar un adolescent que necessiti teràpia, sigui per trastorn o per addicions. Les famílies, ha assegurat Marquina podran elegir aquell centre “el que millor s’adeqüi per proximitat, serveix o afinitat terapèutica”. I gaudiran d’aquesta cobertura al 90%.

Un altre tema que queda per resoldre és com es repartirà aquesta xifra a abonar des de les institucions públiques. Des de la CASS s’ha advertit que consideren que ells només han d’assumir aquelles despeses vinculades al tractament mèdic, però no pas altres com les de manutenció. Marquina ha explicat que la idea és que “la decisió es vagi prenent segons cada cas”.

Etiquetes

Comentaris

Trending