Andorra no imposarà cap limitació en funció de si s’està vacunat o no contra la Covid

Martínez Benazet, que afirma ara que entre avui i dilluns s’acabin de fer tots els tràmits necessaris per desbloquejar els vaccins de Pfizer, manté que el que cal és convèncer de les bondats de les injeccions davant l’absència d’un tractament clar per combatre un virus que persistirà

Joan Martínez Benazet just abans d'iniciar-se la compareixença.
Joan Martínez Benazet just abans d'iniciar-se la compareixença. SFGA

El Govern d’Andorra no té cap estratègia que comporti limitacions futures en funció de si una persona s’ha vacunat contra la Covid o no ho ha fet. Tampoc no té constància l’executiu que en cap fòrum internacional públic aquesta qüestió estigui sobre la taula. Així ho ha indicat aquest divendres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha dit, però, que és possible que alguns establiments i organismes privats, no necessàriament del Principat, és clar, acabin adoptant un camí de restringir accessos en funció del ‘carnet de vacunes’.

“A Andorra ni per anar al restaurant o per anar a esquiar” no es tindrà en compte si un ha estat vacunat, ha indicat el ministre, que ha insistit, com no pot ser d’una altra manera, que ara mateix, sempre que no hi hagi un obstacle insalvable, administrar-se el vaccí, igual com cribrar-se en un altre estadi de la gestió de la pandèmia, és l’únic element efectiu per mirar d’apaivagar la força de la Covid perquè, ha recordat, el virus persistirà en la societat “i l’hivern que ve ens podríem tornar a trobar igual”, davant “una catàstrofe” que, ha recordat el responsable ministerial, ja ho és prou.

Martínez Benazet ha continuat sense poder aclarir quan arribara les primeres dosis de Pfizer o de les que siguin al Principat. Però “no cal donar-hi més voltes”, “no hem de patir” perquè “els tràmits estan resolts” i Espanya està posant tota la carn a la graella perquè tot plegat quedi en un retard d’uns quants dies. El ministre ha explicat ara, però, que espera que entre avui mateix i el proper dilluns s’acabin tancant tots els passos necessaris per desencallar les exigències imposades per la central americana de Pfizer.

Benazet, durant una intervenció al Consell General.

Relacionat

Benazet dona per solucionades les “traves” que impedien l’arribada de les vacunes de Pfizer

Acabar de complimentar les demandes de la farmacèutica “no comporta cap dificultat ni per Espanya ni per Andorra” però, segons que ha indicat el ministre, en el cas del país veí, la documentació que s’ha de rubricar ha de tenir l’aval de l’advocacia de l’Estat. No és que aquest sigui un procediment anormal. Però Espanya i la seva advocacia tenen muntanyes de feina com aquesta que han de resoldre. I no només, que també, en relació amb la crisi sanitària. En qualsevol cas, Martínez Benazet ha semblat indicar que durant la setmana vinent les dificultats burocràtiques haurien d’estar resoltes i a partir de llavors es podrien rebre les vacunes. “En uns dies”, ha continuat dient.

Alhora, ben aviat s’hauria d’iniciar, també, una campanya global, més enllà dels sectors estrictament sanitaris, per conscienciar la ciutadania de la necessitat ineludible de vacunar-se. L’adhesió entre els professionals de la salut ha anat incrementant-se a mesura que s’ha anat oferint informació per part d’experts en la matèria i s’espera que això passi de la mateixa manera en la ciutadania. Només un de cada tres residents al país estaria disposat a vacunar-se de forma immediata segons un estudi del CRES. La xifra, però, no amoïna especialment el ministre, que ha remarcat que el percentatge d’aquells que asseguren que no es vacunarien de cap manera és molt petit.

Comentaris (6)

Trending