Benazet dona per solucionades les “traves” que impedien l’arribada de les vacunes de Pfizer

El ministre de Salut assegura que, tan bon punt els vaccins estiguin al país, començaran a injectar-les als residents als centres sociosanitaris, encara que sigui en cap de setmana

Benazet, durant una intervenció al Consell General.
Benazet, durant una intervenció al Consell General. DEMÒCRATES

Les vacunes de Pfizer haurien d’arribar “en els propers dies” a Andorra. Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la sessió de control a Govern celebrada al Consell General. I és que les traves administratives que posava la matriu de la farmacèutica als Estats Units ja s’haurien solucionat, amb la signatura dels compromisos. Sense concretar encara quan estaran els vaccins al país, sí que ha deixat clar que se subministraran de seguida que travessin la frontera. “Si ho hem de fer en dissabte o diumenge es farà”, ha afirmat.

Benazet ha respost d’aquesta forma a les preguntes formulades per la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela. El ministre ha admès el retard en l’arribada de les vacunes, que “havíem de rebre el dia 9” i ho ha atribuït a “traves administratives entre la filial de Pfizer a Europa i la casa mare”. Aquestes, ha indicat, ja estarien resoltes. Així, s’espera que “en els propers dies” estiguin ja disponibles i, ha avançat que es començaran a subministrar de seguida que entrin a Andorra. En tot cas, ha assegurat que “aquest mes les tindrem”.

Des del PS es lamenta que, al seu entendre, el Govern ha estat “més pendent de fer anuncis a bombo i plateret que no pas de planificar”

Serà llavors l’inici del procés de vacunació, dividit en quatre fases. La primera amb els residents a centres sociosanitaris i els seus empleats, així com persones amb discapacitat que requereixin atenció al seu domicili. La segona, ja amb els majors de 70 anys, persones vulnerables a la Covid-19 i treballadors de serveis essencials. En la tercera, l’objectiu ja seria els majors de 60 anys i la resta de població entraria en la fase 4. “Abans de l’estiu, haurem vacunat el 60% dels ciutadans”, ha assegurat.

Això serà possible, segons ha apuntat, gràcies també al fet que s’han buscat diferents formes de proveir-se de vaccins. Un d’ells, l’acord amb Espanya i França. Des del país del sud arribaran les de Pfizer, fins a 30.000 dosis. Des del nord, les de Moderna. “Estem treballant amb ells en el document que hem de signar”, ha comentat el titular de Salut que ha avisat que l’acord amb els governs de l’entorn suposa que durant una primera fase serà Madrid qui enviï el material i que més endavant París agafaria el relleu.

L’altra via, ha recordat, és la participació en el projecte Covax de l’OMS. A través d’ella s’aconseguiran fins a 77.000 dosis de la vacuna d’AstraZeneca i la universitat d’Oxford, de les quals 26.400 al llarg d’aquest primer trimestre. En aquest cas, el cost se situa entre els 3,5 i els 4 euros.

Les explicacions de Benazet no han convençut pas a l’oposició. Des del PS, Vela ha criticat la gestió tot lamentant que “s’ha estat més pendent de fer anuncis a bombo i plateret que no pas de gestionar; han sobrat anuncis i ha faltat planificació”. La consellera general també ha retret que “falta concreció en la informació sobre la vacunació” i ha reclamat que es difongui “un document amb respostes” pels ciutadans.

Comentaris

Trending