S’accentua el col·lapse a la secció penal de la Batllia

La baixa de llarga durada d’una batlle especialitzada amenaça d’alentir encara més les causes que s’acumulen, en alguns casos, des de fa anys

-
-
En general, l’administració de Justícia viu sumida en el caos i el col·lapse. En particular, la secció penal de la Batllia -tant pel que fa a la instrucció ordinària com a l’especialitzada- presenta un retard més que notable, d’anys, en moltes causes. No només els operadors externs de la Justícia comencen a perdre la paciència. Fins i tot els professionals de la pròpia casa ja no saben com posar-s’hi en molts casos. La manca de mitjans, asseguren les fonts, és alarmant. El desgavell producte de decisions que no s’acaben d’entendre del Consell Superior de la Justícia hi ajuda més encara. I totes les parts donen per fet que el canvi de seu no resoldrà el problema. Ans el contrari, diverses fonts asseguren que s’agreujarà.

La malaurada cirereta del pastís -sense culpa per la malaurada protagonista en aquesta ocasió- vindria donada per una baixa de llarga durada en què acaba d’incorre una de les dues batlles especialitzades en delictes econòmics i crim organitzat. Azahara Cascales estarà un temps fora de la feina i, per ara, l’única especialista designada és una Stéphanie Garcia que no és pas clar que assumeixi els dossiers de la seva companya. Tampoc és gens clar si hi ha algun altre jutge que podrà reforçar la instància atès que ja hi ha una oficina judicial d’instrucció penal ordinària, la número 5, que no té hores d’ara titular i la direcció de la qual han d’assumir de forma rotatòria els altres instructors penalistes.

Les diverses fonts consultades han assegurat que tot plegat és el resultat d’una deficient gestió dels recursos, més enllà que siguin pocs per l’increment de conflictivitat judicial que s’ha experimentat al país els darrers anys. Les oficines judicials, amb comptades excepcions, tenen dossiers pendents que es compten per centenars. I les reorganitzacions que s’han fet en els torns per intentar tapar forats, més enllà que puguin posar en dubte el principi constitucionalment reconegut del jutge predeterminat per la llei, tampoc no estan contribuint a solucionar el problema, més aviat el contrari, en alguns casos. Les recusacions a les quals s’han atribuït alguns d’aquests maldecaps, asseguren les fonts, serien tan puntuals que no tindrien pràcticament impacte. Sols alguna disfunció o petita dificultat.

La situació no està comportant el millor clima laboral possible entre els operadors públics de la Justícia. Hi ha un malestar i, sobretot, un desànim molt notable, segons les fonts consultades, que atribueixen molta part de la responsabilitat, més enllà a l’evolució dels casos i les circumstàncies relacionades amb l’increment de la complexitat de la criminalitat, a les decisions del Consell Superior de la Justícia. De fet, tampoc en l’organisme que dirigeix les regnes de la Justícia del Principat hi ha el millor clima possible. I en part, en aquest cas, hi tenen a veure la distribució de les compensacions remuneratòries. 

Comentaris (3)

Trending