La proposta podria perdre molta pistonada pel fet que vuit dels onze monuments andorrans inclosos al projecte no tenen definit encara el seu entorn de protecció. Segons la llei del Patrimoni Cultural, del 2014, l'entorn de protecció cautelar és de 20 metres, "insuficient" i "inconsistent", segons va lamentar fa alguns mesos el coordinador de la candidatura, Joan Reguant, que es va mostrat crític amb la reducció legal del perímetre de protecció, una decisió que no va ser "encertada".
Aquest dijous, la ministra de Cultura, Sílvia Riva ha dit que la protecció dels entorns que falten va lligada amb l'impuls de la candidatura. "És evident que la candidatura representa un al·licient i un actiu a l'hora de tenir millors condicions per poder protegir els monuments. Seria el desig". També ha explicat que potser la llista no inclourà tots els monuments ja que s'han de validar per una comissió. "De moment hi ha un document de treball que s'ha d'analitzar. Si es validen tots els monuments, perfecte. Ja hi ha molta feina feta. I si no ha de ser aquest el número escoltarem les raons que, segurament tindran pes, perquè sigui així".
El passat mes de febrer, el Govern va aprovar iniciar els tràmits polítics i administratius per inscriure a la llista indicativa d'Andorra a la UNESCO els monuments inclosos en el projecte, com a pas previ a la preparació de la candidatura per a la llista de Patrimoni Mundial. Els béns immobles han d'estar inscrits en aquestes llistes indicatives durant un període mínim d'un any i durant aquest temps, el Principat assumeix el lideratge per preparar el projecte amb Espanya i França.
La segona reunió de pilotatge es farà el pròxim mes de maig. El 31 de gener del 2021 es presentarà la candidatura a la UNESCO que la pot aprovar el 2023.
Comentaris