Riva anuncia que tots els monuments de la candidatura de la Unesco tindran entorn de protecció el 2021

Vuit dels onze encara no el tenen i no es descarta que, finalment, algun d'ells no figuri a la llista per altres motius

La comissió de pilotatge de la candidatura s'ha reunit aquest dijous.
La comissió de pilotatge de la candidatura s'ha reunit aquest dijous.
La candidatura multinacional entre Andorra, França i Espanya perquè la figura del coprincipat i els monuments que el representen esdevingui Patrimoni Mundial de la Unesco ha matingut aquest dijous la primera reunió de copilotatge. Ha servit per formar la comissió redactora i el comitè científic que pugui validar les accions que es faran. Al final de la trobada, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Sílvia Riva ha afirmat que tots els monuments tindran entorn de protecció el 2021 abans de la presentació oficial de la candidatura.

La proposta podria perdre molta pistonada pel fet que vuit dels onze monuments andorrans inclosos al projecte no tenen definit encara el seu entorn de protecció. Segons la llei del Patrimoni Cultural, del 2014, l'entorn de protecció cautelar és de 20 metres, "insuficient" i "inconsistent", segons va lamentar fa alguns mesos el coordinador de la candidatura, Joan Reguant, que es va mostrat crític amb la reducció legal del perímetre de protecció, una decisió que no va ser "encertada".

Aquest dijous, la ministra de Cultura, Sílvia Riva ha dit que la protecció dels entorns que falten va lligada amb l'impuls de la candidatura. "És evident que la candidatura representa un al·licient i un actiu a l'hora de tenir millors condicions per poder protegir els monuments. Seria el desig". També ha explicat que potser la llista no inclourà tots els monuments ja que s'han de validar per una comissió. "De moment hi ha un document de treball que s'ha d'analitzar. Si es validen tots els monuments, perfecte. Ja hi ha molta feina feta. I si no ha de ser aquest el número escoltarem les raons que, segurament tindran pes, perquè sigui així".

El passat mes de febrer, el Govern va aprovar iniciar els tràmits polítics i administratius per inscriure a la llista indicativa d'Andorra a la UNESCO els monuments inclosos en el projecte, com a pas previ a la preparació de la candidatura per a la llista de Patrimoni Mundial. Els béns immobles han d'estar inscrits en aquestes llistes indicatives durant un període mínim d'un any i durant aquest temps, el Principat assumeix el lideratge per preparar el projecte amb Espanya i França.

La segona reunió de pilotatge es farà el pròxim mes de maig.  El 31 de gener del 2021 es presentarà la candidatura a la UNESCO que la pot aprovar el 2023.

 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending