Rascagneres i Delgado s’acomiaden fent una crida a un pacte d’Estat per salvar les pensions

Afirmen que el tercer estudi actuarial encarregat sobre el sistema referma que hi ha “mesures urgentíssimes” que s’han de prendre “com més aviat millor”

Rascageneres escolta les explicacions de Delgado.
Rascageneres escolta les explicacions de Delgado.

Els presidents dels consells d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), Joan Miquel Rascagneres i Josep Delgado, han fet aquest dilluns una crida perquè els partits polítics tirin endavant “com més aviat millor” el pacte d’Estat per abordar les “urgentíssimes” reformes que necessita el sistema de pensions. Tots dos han posat en relleu que el nou estudi actuarial que acaben de rebre i que s’ha de fer públic els propers dies evidencia que “cal consensuar les mesures” perquè es puguin “desenvolupar en el temps” i s’assegurin “pensions dignes durant 50 o 60 anys”.

Rascagneres i Delgado han volgut fer balanç dels seus anys de mandat al capdavant dels dos organismes. A tots dos se’ls acaba i no continuaran. El primer, de fet, ja és, oficialment, candidat a cònsol menor d’Units per al Progrés Demòcrates per Andorra (DA) a Encamp. I, a la vegada, han volgut, abans de marxar fer una crida a una entesa entre totes les formacions polítiques que consideren clau per donar viabilitat al sistema de pensions.

Així, han explicat que la CASS i l’FRJ ja disposen d’un nou estudi actuarial –el tercer dels darrers anys- que no fa més que “confirmar els dos anteriors”, malgrat registrar una petita millora de les dades gràcies, apunten, als canvis legislatius realitzats i a la reactivació de l’economia. Per això, Rascagneres ha remarcat que “les mesures necessàries són urgentíssimes”, ja que “el sistema està desequilibrat” i “com més tard triguem, més alt serà el cost”. Per això, ha defensat que “cal consensuar-les ja perquè siguin acceptables econòmica i socialment”.

Delgado, per la seva banda, ha apuntat que és conscient que “mai seran populars” però ha valorat positivament el fet que “ara ja ningú ho nega i en això hem avançat”. Al seu entendre, ara “tots els partits tenen clar que hi ha un problema important i que s’ha d’afrontar”. Per fer-ho, han insistit que una bona base són les propostes fetes des de la companyia, que inclouen opcions com l’increment de cotitzacions, impostos específics per finançar el sistema, l’endarreriment de l’edat de jubilació, limitar les pensions més elevades, etc...

El màxim responsable del FRJ ha recordat que a altres països, com ara Espanya, ja s’ha esgotat “la guardiola de les pensions”. En canvi, a Andorra, “no ens ha succeït encara, però ens passarà; per això, cal posar-se en un pacte d’Estat i toca que es faci de manera immediata”.

Per a Rascagneres i Delgado, la solució no passa per una acció concreta sinó per un “mix de mesures” que permetin “canviar el coeficient de devolució”. En aquest sentit, han explicat que actualment es troba en 9,6 i que hauria d’anar fins a 17, sempre amb una certa progressivitat.

Les xifres del fons

Durant el balanç, Delgado ha volgut defensar la gestió al capdavant del fons, especialment per les crítiques rebudes arran de les importants pèrdues de l’any passat. L’economista ha explicat que aquests números vermells s’han recuperat i amb escreix al llarg d’aquests nou mesos del 2019. Així, ha apuntat que, a 30 de setembre, hi ha un patrimoni de 1.364,6 milions d’euros, pels 1.243 de finals del 2018. En aquest increment hi ha els 30 milions d’excedents de la branca jubilació transferits des de la CASS però majoritàriament són rendiments positius de les inversions realitzades: 91,6 milions, el que suposa una rendibilitat del 7,38%.

Delgado ha volgut explicar l’actual situació dels mercats que, ha assegurat, “es troben en la misèria de la rendibilitat”. Així, ha indicat que “estem en una situació excepcional que històricament no hem tingut mai” que ha situat els guanys que es poden aconseguir comprant deute sobirà en “mínims”, conjuntura que, alerta, continuarà durant un temps i que converteix en “un repte” un dels objectius del fons, que és aconseguir un rendiment per sobre de la inflació.

El president del consell d’administració del fons ha defensat que “tenim una estratègia clarament definida i creiem que és la bona manera”. Així, “no especulem, creiem en aquesta forma d’invertir” apostant també de forma decidida per la renda variable –dins dels límits legals establerts- perquè a llarg termini “les borses són l’únic mitjà d’obtenir rendibilitat”. A més, ha apuntat que la millora dels resultats d’enguany s’ha assolit “sense canviar res”. Delgado també ha volgut posar en relleu que, al llarg del seu mandat, s’ha reduït de forma considerable les comissions de gestió. “Exigim molt als bancs, però els paguem poc”, ha afirmat.

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending