Qui va contractar un pla d’estalvi a Assegurances Generals ho pot perdre tot

L’Autoritat Financera, que exercirà d’administrador judicial, recorda que no hi ha un marc legal que garanteixi un capital mínim als inversors i situa en entre tres i cinc anys el temps per liquidar la companyia

-
-
Pinten bastos per als clients d’Assegurances Generals, sobretot per aquells que al seu dia van contractar un pla d’estalvi o inversió. El director general de l’Autoritat Financera (AFA), Ramón López, ha recordat que el marc legal regulador actualment vigent del sector d’assegurances no contempla actualment que s’hagi de garantir un capital mínim. Cert que el supervisor financer farà tot els esforços per recuperar el màxim en el marc de la fallida de la companyia asseguradora. Però no hi ha cap garantia mínima per als clients de la branca de vida inversió i vida estalvi. López ha comparegut després que s’hagi oficialitzat la fallida d’Assegurances Generals i ha establert en un termini estàndard d’entre tres i cinc anys el temps per liquidar l’empresa.

El màxim responsable executiu del regulador financer ha recordat la cronologia dels fets i les preses de decisions que van portar l’actual administrador, Jordi Torrellas, que continuarà al capdavant de l’operatiu ara en funcions de delegat judicial investit per l’AFA, a demanar el 17 d’octubre passat el cessament de pagaments i fallida de l’asseguradora. La Batllia va acordar dita fallida el 26 de novembre. Ramón López ha assegurat que una vegada dins de l’empresa la situació “és més deficient del que ens pensàvem”, amb múltiples mancances tècniques, falta de liquiditat, “inversions fallides” i, entre moltes altres coses, “un model de negoci gairebé inexistent”.

López ha respost a la seva manera les múltiples preguntes que se li ha formulat, però tot sovint amb referències legals o evasives, generant més dubtes que no pas aclarint interrogants. Sí que ha donat per fet que hi haurà acomiadaments de treballadors -hores d’ara s’ha pactat ja una sortida entre els poc menys de vint empleats que té la companyia- però no ha explicat ni quants ni quan es duran a terme. Tampoc ha aclarit massa sobre els problemes i les dificultats que es poden trobar els clients. “Rere d’una xifra hi ha persones i l’AFA és molt sensible”, ha vingut a dir el director general del supervisor financer que, alhora, actua ara com administrador judicial d’Assegurances Generals.

El director general del supervisor financer assegura, entre referències legals i evasives, que la situació "és més deficient del que pensàvem" i que l'asseguradora tenia "un model de negoci gairebé inexistent"

Ramón López no ha volgut exposar si hi ha cap estimació sobre el valor ni dels actius ni dels passius de la companyia. Sí que ha deixat clar que la immensa majoria dels actius d’Assegurances Generals són béns immobles “que han arribat a la companyia procedents de préstecs que no es van tornar”. Béns sobre els quals hi ha taxacions molt dispars entre elles, una situació que “ens ha cridat l’atenció” malgrat que el director de l’AFA ha evitat dir que hi hagi la sospita de dades falsejades. Sí, però, que s’analitzarà la qüestió. Com que els actius són immobiliàries fins que els mateixos no siguin venuts no es podrà saber de què disposa la companyia. O el que és el mateix, quin serà el pastís que es podrà repartir entre els creditors.

Entre aquests creditors s’hi hauran d’incloure aquells que clients que tenen un pla d’estalvi, que hauran de reclamar el capital invertit i les comissions (o interessos) meritats però que en cap cas tenen garantit rebre el que reclamin. Ni tan sols un mínim. També hauran de reclamar com a creditors aquells clients que estaven pendents de cobrar algun tipus de sinistre, el que sigui, ocorregut abans de l’1 d’octubre i que no estava degudament reassegurat. Entraran, doncs, en la massa de creditors. Tots plegats tenen 30 dies hàbils per reclamar. Com les entitats bancàries, el deute contret amb les quals està delimitat però López no ha volgut quantificar.


El director general de l'AFA, Ramón López, durant la compareixença. | ALTAVEU

El director general de l’AFA ha assegurat que es farà “els màxims esforços” per fer saber la situació a tots els clients i persones que puguin resultar afectades per la fallida d’Assegurances Generals, però en cap cas ha dit com es procedirà, com es farà. Això sí, ha deixat la porta oberta a rescindir contractes sense haver de respectar el preavís general de dos mesos. La llei que regula la fallida està per sobre de les condicions generals dels contractes i faculta l’AFA, via Batllia, per decidir en base al que sigui el millor per a la fallida en terme estrictament econòmics. Un marró en tota regla, vaja.

Tot i la gravetat dels fets, Ramón López ha assegurat que no hi ha risc sistèmic. És a dir, el sector assegurador del país no estaria en perill per la crisi d'Assegurances Generals. Ara, el director general del supervisor s'ha vist negre per intentar justificar, sense aconseguir-ho, perquè l'administració central va decidir injectar diners per assegurar la bona marxa de les pòlisses de la branca no vida i vida risc i, en canvi, no fa res per rescatar la branca vida, els clients de la qual es veuran afectats, com a mal menor, per retallades en les seves aportacions. López ha insinuat també que en el marc de la investigació judicial que hi ha en marxa sobre el cas, i per la qual s'ha aturat l'expedient administratiu obert a la companyia, s'està mirant de treure l'entrellat sobre la confusió de patrimonis que hi hauria entre el patrimoni de la pròpia empresa i el patrimoni dels principals accionistes de la societat. En aquest marc cal incloure també la fallida de la immobiliària Carlemany, de la qual pengen molts dels terrenys que alhora són actius o garanties de l'asseguradora.

-

Relacionat

La Batllia oficialitza la fallida d’Assegurances Generals

Comentaris

Trending