El PS reclama “un avortament lliure, al país i inclòs en una cartera de serveis i amb garanties”

Judith Salazar i Mariona González avisen que “anem com a mínim 20 anys tard”, lamenten la posició que va mantenint Demòcrates i avisen que cal “legislar la voluntat del poble i no la de segons quin Copríncep”

Judith Salazar i Mariona González han exposat la posició del PS sobre l'avortament.
Judith Salazar i Mariona González han exposat la posició del PS sobre l'avortament. Toni Solanelles

Avortament lliure, això sí, en funció d’un seguit de terminis, que es pugui fer al país i inclòs en la cartera de serveis de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Aquesta és la pretensió socialdemòcrata, que vol creure’s el ministre de Relacions Institucionals, Ladislau Baró, quan diu que aquesta legislatura es presentarà un projecte de llei per despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs però no hi confia gaire. A més a més, “es va com a mínim 20 anys tard”.

En el Dia de l’accés a l’avortament legal, segur i accessible, la presidenta del grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata (PS), Judith Salazar, i qui va ser presidenta i consellera de la formació i ara n’és militant Mariona González han expressat el seu posicionament en la matèria, fent un repàs a la trajectòria del partit i recordant les accions dutes a terme, com aquella proposició de llei de despenalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics que va defensar González el 2013 i va tombar la majoria sota la defensa del president del grup demòcrata de llavors, l’ara ministre Ladislau Baró.

“Instem almenys que s’explori la inclusió de l’avortament a la cartera de serveis i com a desig ideològic, reclamem una llei de terminis i un avortament lliure”

Ara, el titular de Relacions Institucionals assegura que aquesta legislatura hi haurà un projecte de llei per despenalitzar l’avortament, “i ens el volem creure”, ha dit Salazar, però de seguida ja han manifestat tots els dubtes possibles i més. I l’expresident del PS no s’ha estalviat irònics elogis cap a Baró, de qui ha dit que “va actuar de Tribunal Constitucional, va fer de Copríncep i va esgrimir uns arguments molt impropis d’una societat adulta i sobirana”. Per tant, “què es pot esperar d’aquell que no va ser capaç d’abordar el debat”, s’ha demanat González.

Per tant, els socialdemòcrates, almenys en aquesta qüestió, no hi confia gens. Com tampoc no saben què està fent, si està fent alguna cosa, la famosa taula de treball sobre l’avortament. I consideren que tampoc no pot ser argument per als taronges dir que ells no duien la despenalització de l’avortament al programa i, per tant, si la gent els ha votat, és perquè no cal interrupció voluntària de l’embaràs. En aquest sentit Salazar ha estat molt clara: les dues formacions amb representació parlamentària que duien l’avortament al programa, Concòrdia i PS, sumen més vots que Demòcrates.

IMG 4161
Judith Salazar durant la compareixença.

Per cert, que els socialdemòcrates han deixat clar que si Concòrdia presenta la proposició de llei anunciada dilluns -despenalització de l’avortament fixant uns terminis i inclusió de prestacions a l’efecte en la cartera de serveis de la CASS per poder interrompre l’embaràs a l’estranger- hi votaran a favor. De la presa en consideració. Perquè escoltant els darrers pronunciaments de Ladislau Baró ja tenen clar que ni acceptar-la a tràmit permetran. Si es prengués en consideració la proposta de Concòrdia, el PS hi faria esmenes.

I és que ho ha dit clarament Salazar: “Instem almenys que s’explori la inclusió de l’avortament a la cartera de serveis i com a desig ideològic, reclamem una llei de terminis i un avortament lliure.” És a dir, despenalització per una banda i legalització per l’altra. I tot, a casa. Toca i es va tard, han dit les dues representants socialdemòcrates, que han assegurat, ho ha dit Salazar, que “parlar de despenalització sense acompanyar-ho de legalització encara que hagi de ser fora ho trobem absolutament insuficient”.

PRESSIÓ INTERNACIONAL I CONSULTA

L’actual parlamentària i l’antiga consellera han remarcat les advertències internacionals que tot sovint es fan, des de les Nacions Unides per exemple, per no atendre a la despenalització, com a mínim mínim, en els tres supòsits bàsics i també en el cas d’incest, encara que això ja no val ara a les socialdemòcrates. “Aquí continuem negant la major, però la pressió internacional també fa que qui no s’ho havia plantejat, ara es qüestioni” què està passant a Andorra quan veuen que es de fora “ens treuen les vergonyes”.

En tot cas, han coincidit a manifestar les dues dones del PS, no seria sobrer fer una consulta ciutadana, una consulta popular, per saber què opina realment el poble i quin suport té la matèria a nivell social. Perquè, han indicat, ja no és una qüestió d’un parell o tres o quatre partits polítics. És un clam ciutadà. Demòcrates “no poden tancar els ulls al que demana la societat”, ha afirmat González igual com els Coprínceps s’haurien de limitar a deixar fer la sobirania popular i sancionar o no les lleis, que en tenen la possibilitat.

IMG 4148
Mariona González durant la compareixença.

Per a Salazar, el posicionament del Copríncep francès va totalment en aquesta línia, la de deixar fer al poble, alhora que “no és ignorat que un dels projectes de Macron era incloure en la Constitució l’avortament com un dret constitucional”. “El problema és quan hi ha ingerències de l’altre costat”, referint-se a l’Església. I és que ha deixat ben clar la presidenta del grup parlamentari, “és una disfunció absoluta haver d’estar pendent del que diu el cardenal Parolin”. I que “les conviccions religioses d’alguns s’hagin d’imposar, s’hagin d’irradiar cap a les que no tenim aquestes conviccions”. De fet, per a Mariona González no caldria ni Ladis Baró de ministre. Per a relacionar-se amb el Vaticà, s’entén. “No hauríem de tenir un ministre per demanar permís per aquesta qüestió”, ha deixat anar.

AVORTAR A CASA

Salazar ha asseverat que vist el discurs del secretari d’Estat de la Santa Seu, alguna cosa hi ha, algun pronunciament té el Govern del Vaticà. Perquè, ha explicat la parlamentària, en una de les darreres taules de treball sobre l’avortament es va anunciar que s’enviaria a Roma un treball jurídic que avalava l’avortament per fases a l’encaix constitucional i institucional. “Intuïm que hi ha alguna resposta.” Per tant, “que ens convoquin i ens diguin com està la cosa”.

“No té cap sentit que haguem de marxar a Barcelona”, ha afirmat Judith Salazar mentre al seu costat Mariona González sostenia: “És una hipocresia tan gran”

I la cosa és clara: despenalitzar l’avortament i promulgar una llei de terminis per poder interrompre l’avortament a Andorra de forma lliure -associada als períodes esmentats- i copagat. És a dir, amb cobertura sanitària per part de la CASS. “No té cap sentit que haguem de marxar a Barcelona”, ha afirmat Judith Salazar mentre al seu costat Mariona González sostenia: “És una hipocresia tan gran”. I hi afegia l’actual consellera general: “És una qüestió de Justícia ètica.” Les dues representants socialdemòcrates han recordat que “avortar no és un plat de bon gust” i tampoc “una decisió fàcil”. I que poder-ho fer a casa, ara que en molts casos la interrupció pot ser farmacològica, sempre és millor.

Per cert, que Salazar ha explicat que en la darrera reunió que van tenir amb l’alcalde de la Seu, Joan Barrera, entre altres coses, parlant de sanitat, se’ls va explicar que “gairebé el 80% dels avortaments que es produeixen a la Seu són de gent que resideix a Andorra”. “Escapant-nos a l’estranger l’únic que es fomenta és l’estigmatització.” Per això no és gens agraït “que hagis d’anar d’amagatotis a Barcelona o a Tolosa o a la Seu perquè sembla que estiguis fent una activitat criminal”. Que, de fet, ha exclamat Mariona González, ho és. Però com que de fet no s’ha perseguit ningú per aquesta qüestió (que se sàpiga) més val suprimir-ho del Codi penal. Per si de cas.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending