Vives entra en campanya per l’acord amb la UE i reclama que “tothom pugui viure amb dignitat”

L’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal demana als polítics en la tradicional recepció de Nadal que sàpiguen “apropar a la ciutadania la importància del moment que vivim i la transcendència de la decisió que caldrà prendre per triar el camí a seguir”

Joan-Enric Vives durant el seu discurs al Palau Episcopal.
Joan-Enric Vives durant el seu discurs al Palau Episcopal. Albert Sanjuan

L’arquebisbe d'Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha ofert la tradicional recepció de Nadal a less autoritats andorranes en la qual s’ha felicitat per la conclusió de les negociacions de l’acord d'associació amb la Unió Europea i ha demanat que es transmeti a la ciutadania la importància que representa aquest pas, així com garantir el dret a l'habitatge.

En el seu discurs, Vives ha celebrat que les negociacions amb Europa s'hagin tancat de manera satisfactòria “en un moment polític que podríem qualificar d'únic i irrepetible, i permetran tenir més a prop l'objectiu de fer d'Andorra un pis més resilient i sostenible”.  En aquest sentit, es pot dir que el copríncep ha entrat en campanya pel referèndum quan ha demanat al Govern i al conjunt de les forces polítiques que “sapigueu apropar a la ciutadania la importància del moment que vivim i la transcendència de la decisió que caldrà prendre per triar el camí a seguir. No és el mateix manifestar, en un context internacional dinàmic i incert, que Andorra decideix ser un Estat associat a la UE que, per contra, de dir romandre un país tercer”.

El copríncep també s’ha referit a la problemàtica de l’habitatge, i considera que és “el gran desafiament de garantir a tots els ciutadans i residents aquest dret i s’ha de mantenir com a veritable prioritat de les institucions públiques, com també dels actors socials”. En aquest sentit, ha demanat que no es pot desatendre la població per aquest motiu i cal que “tothom visqui amb dignitat”.

Un altre dels reptes prioritaris, segons Vives, és el de l’educació. Ha posat en relleu les peculiaritats d’Andorra on les famílies poden escollir l’escola andorrana, la francesa o l’espanyola. “Cal que sapiguem orientar la seva difícil tasca, a fi d’ajudar els infants i els joves a créixer com a persones i com a ciutadans, estimar la vida, a treballar pel bé comú en el coneixement i l’estima del seu país, a educar-los en la veritat i la llibertat”, ha exposat. Ha fet referència a les noves tecnologies que “han de ser viscudes com a oportunitat, però sense menystenir-ne els importants riscos que comporten”.

El copríncep episcopal també ha posat èmfasi en els conflictes internacionals, especialment a Terra Santa o l’amenaça del canvi climàtic. Ha demanat “tenir una bona cura dels nostres padrins, dels malalts, els discapacitats, així com redistribuir equitativament la riquesa i “incrementar amb generositat la nostra aportació a la cooperació internacional”.

GOVERN ALINEAT AMB ELS DISCURS

El cap de Govern, Xavier Espot, ha celebrat les paraules de Vives. Assenyala que “les negociacions es poden qualificar d’èxit i ha llençat un missatge molt clar, tenint en compte que el futur més enllà d’Europa és incert i menys pròsper per Andorra”. Insisteix que “hem de fer pedagogia sobre els avantatges i inconvenients de l’acord d’associació”. S’ha mostrat d’acord que “l’habitatge és la gran prioritat domèstica” i ha apel·lat que “tothom faci un exercici de responsabilitat i generositat i els propietaris tenen una funció social que han d’exercir”.

El president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, és conscient que “en matèria d’habitatge s’han de prendre mesures immediates i cal pensar que posar pisos de lloguer al mercat no es pot posar d’un dia per l’altre”. En la mateixa direcció s’ha expressat la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, qui considera també important la redistribució de la riquesa per no deixar enrere els més desafavorits.

Per la seva part del president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, considera que “avui no és el moment ni el lloc per fer el debat sobre l’acord d’associació”. Des d'Andorra Endavant han declinat fer valoracions del discurs del copríncep episcopal.

Comentaris (16)

Trending