“Tranquil·litzem els dos col·lectius: els defensors de la llengua però també el sector serveis”

El ministre portaveu, que prefereix no donar detalls sobre el projecte de llei sobre el català, assegura que “hi posarem les dosis de realisme polític necessari” perquè la protecció de l’idioma oficial no condicioni l’economia

Guillem Casal durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.
Guillem Casal durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. Toni Solanelles

Els empresaris poden estar tranquils. Les exigències al tomb del català no suposaran gaires traves a la contractació de personal per al sector serveis i turístic en general. O almenys aquesta és la lectura que es pot fer de les paraules pronunciades pel ministre de Medi Ambient i portaveu del Govern, Guillem Casal, que ha preferit no donar cap detall sobre el projecte de llei sobre el català que l’executiu està ultimant però, en canvi, sí que ha volgut “tranquil·litzar el conjunt d’empresaris i empreses dels sectors turístic i de serveis”.

Casal ha explicat que serà la ministra de Cultura, Mònica Bonell, que doni els detalls escaients en relació a la nova normativa sobre el català quan el gabinet ministerial aprovi el projecte de llei, una circumstància que es preveu que tingui lloc durant el mes de setembre. No obstant això, el portaveu governamental ha deixat clar que “com coneixedors de la necessitat de protegir la nostra llengua però també som conscients de la importància del turisme i el sector serveis” i de la dificultat de trobar mà d’obra.

La ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell.

Relacionat

La nova llei del català entrarà a tràmit parlamentari el mes vinent

Per tant, Casal ha garantit que “posarem les dosis de realisme polític necessari” per modular les exigències que el projecte de llei imposarà. Es tracta de garantir, almenys d’entrada, si no hi ha canvis respecte de les previsions inicials, que qualsevol persona que vulgui venir a treballar al país i, sobretot, que vulgui renovar el seu permís, que sàpiga un mínim bàsic de català, per sota del nivell A2. És a dir, dir quatre paraules de cortesia en català, pràcticament.

El ministre ha traslladat a Bonell la responsabilitat d’aclarir si per obtenir el permís per ser esportista professional i residir al país, per posar un exemple, o per treballar a Andorra després d’un procés d’inversió estrangera, també caldrà el nivell mínim de català o no. En tot cas, segons el titular de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, ha volgut “tranquil·litzar els dos col·lectius: els defensors de la llengua però, també, el sector serveis”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending