El sidral liberal continua: les delegacions de vot s’apunten com a decisives

La resolució telefònica del president Gallardo fa que s’apliqui el sistema estrictament recollit en els estatuts, que és el que defensen els ‘cabanistes’

Imatge d'una de les darreres reunions de l'executiva liberal.
Imatge d'una de les darreres reunions de l'executiva liberal. ARXIU

Fins al darrer moment i més enllà (probablement), la fractura liberal es mantindrà. Com a mínim, el sidral es manté, i les delegacions de vot es presumeixen com a potencialment decisives per al congrés de diumenge en què la formació presidida per Jordi Gallardo tria candidat a cap de Govern. Gràcies a la resolució telefònica, justament, del president, s’ha imposat en el marc de l’executiva la decisió d’aplicar fil per randa el sistema delegatiu estrictament fixat en els estatuts del partit. Res a dir però diu molt.

Sobre el paper, són els ‘cabanistes’, els avaladors de Josep Maria Cabanes, els que més defensaven la delegació de vot. Igual que el candidat estava desmarcat des de feia anys de la política activa, també els seus suports queden lluny. I semblava que al sector més proper al nucli dur del partit li hauria de costar més mobilitzar presencialment una militància que encara no està ben bé clar quina és. Perquè encara s’estan regularitzant pagaments dels darrers exercicis. Quin tingui deutes del 2019 cap enrere, no té res a fer en vista a poder votar aquest diumenge. Del 2020 cap aquí, cal passar per caixa.

Si els ‘cabanistes’ eren partidaris de delegar el vot sense més, els més propers a Judith Pallarés pretenien un sistema el més estricte possible. Pallarés té entre els seus suports gent molt més implicada actualment en la vida diària del partit i és més fàcil, sobre el paper, que acudeixin al congrés sense plorar, sense badallar. S’hauria plantejat fer un sistema de delegació justificada. És a dir, que qui no pogués acudir al congrés però volgués que la seva opinió sí es tingués en compte hagués de justificar el motiu de l’absència.

Instants inicials de la reunió de l'executiva liberal aquesta tarda.

Relacionat

Acord de mínims sobre la regularització d’afiliats en una executiva liberal maratoniana

Després d’un debat intens en l’executiva, es va arribar a un empat que va desfer Gallardo (que des que va renunciar a presentar-se a les primàries no ha acudit a cap reunió) via telefònica. La delegació de vot estricta exigeix que qui cedeix el sufragi ho hagi de fer per escrit i, a més, cada militant presencial només pot acudir al congrés amb un vot, un únic vot delegat. Amb tot, però, sembla clar, asseguren les fonts, que com més afiliats acudeixin al congrés de diumenge amb una delegació de vot sota el braç, més opcions d’imposar-se té Josep Maria Cabanes.

I encara que els decibels del soroll s’han rebaixat una mica, el soroll continua. Es manté. Parlant en plata: la mala llet segueix corrent sota la taula i la sagnia amenaça de continuar més enllà del procés de primàries (¿o primari?) de diumenge. Liberals viu plenament en un encreuament de camins que pot explosionar per qualsevol costat.

Comentaris (2)

Trending