La retallada salarial als alts càrrecs s’aplicarà només entre juny i desembre

El text inclou els dirigents del Consell Superior de la Justícia i els magistrats del TC però, en el cas del personal especial o de lliure designació només a qui percebi més de 4.000 euros bruts mensuals

La llei haurà de ser aprovada pels consellers generals, que també patiran la retallada.
La llei haurà de ser aprovada pels consellers generals, que també patiran la retallada. Consell General

La reducció salarial als càrrecs electes i de lliure designació de les diferents administracions i de les entitats públiques durarà només set mesos: de juny a desembre. A banda de parlamentaris, membres de l’executiu o cònsols i consellers comunals, la tisorada també afectarà els dirigents del Consell Superior de la Justícia i els membres del Tribunal Constitucional. Pel que fa al personal de relació especial, la retallada es patirà a partir dels 4.000 euros de sou brut.

Així queda fixat en l’esborrany del text que ha treballat el Govern i que s’ha de tramitar en pocs dies al Consell General. El projecte legislatiu, entre altres, té per objecte “reduir els salaris dels càrrecs electes i de lliure designació que treballen prop de les administracions públiques i les altres entitats públiques, com a mesura de contenció econòmica destinada a pal·liar els efectes de la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2”.

Això implica el mateix Govern, el Consell General i els comuns, però també les societats públiques participades, com ara Andorra Telecom o FEDA, i altres entitats que depenguin pels seus pressupostos de l’aprovació de la cambra parlamentària, entre elles el Consell Superior de la Justícia (CSJ) i el Tribunal Constitucional.

La mesura afectarà totes les administracions, però també les entitats de dret públic, com ara Andorra Telecom, FEDA i aquelles que depenen del Consell General per a l'aprovació del seu pressupost

Ara bé, serà una retallada salarial, inicialment, limitada en el temps. L’esborrany fixa que afectarà “les retribucions corresponents als mesos de juny al desembre del 2020” i que inclourà la paga extra d’aquest darrer mes, si és que es percep.

La reducció salarial, els percentatges de la qual no queden definits en l’esborrany, afectarà segur a diferents alts càrrecs. Pel que fa a l’executiu, al cap de Govern, als ministres, els secretaris d’Estat, el secretari general, els caps de gabinet i protocol i tots els ambaixadors. Als comuns, a tots els cònsols i consellers. I en l’àmbit de la cambra legislativa, a tots els parlamentaris i al secretari general.

També veuran reduïdes les seves remuneracions el president, el vicepresident i altres membres del CSJ així com els magistrats del TC. La mesura s’amplia, a més, a les secretaries generals de tots dos òrgans.

Pel que fa als càrrecs de lliure designació, els assessors o el personal de relació especial, sigui de Govern, comuns o altres entitats públiques, la davallada del sou es farà únicament a partir dels 4.000 euros bruts mensuals. Si es cobra menys, no es veuran afectats. Si el salari és superior, el percentatge dependrà d’una graella amb tres trams: de 4.000 a 5.000, de 5.000 a 6.000 i més de 6.000.

L'esborrany, però, no fa cap referència a quina serà la destinació dels diners que s'estalviïn amb la mesura. La volutat de Govern i grups de la majoria, expressada en la sessió de control de dijous, és que es transfereìxin per fer front a millores salarials del personal del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària. 

Un instant d'una sessió al Consell General.

Relacionat

La retallada als alts càrrecs es destinarà a millorar els salaris del personal del SAAS

Comentaris (13)

Trending