Els residents francesos trien president i… Copríncep amb la calma

Tot i el degoteig de ciutadans a l’ambaixada, la participació matinal és força inferior a la de fa quinze dies; les vacances escolars hi tenen molt a veure

Esperant per votar a l'ambaixada.
Esperant per votar a l'ambaixada. Toni Solanelles

Fa quinze dies, s’iniciava el període de vacances escolars i, d’alguna manera, els residents francesos tenien pressa a emetre el vot per poder marxar. Avui la situació, previsiblement, és a la inversa. Com que s’esgoten les darreres hores d’aquests dies festius, previsiblement no serà fins després de l’hora de dinar que hi hagi l’afluència més alta de votants a l’ambaixada francesa. Sia com vulgui, els francesos trien aquest diumenge president. Emmanuel Macron o Marine Le Pen. La incidència sobre el Principat és directa: el vencedor serà Copríncep.

Macron surt com a favorit. Però encara més favorita sembla l’abstenció. I el nivell de no-vot sembla que podria créixer a Andorra respecte de la primera volta. Fa quinze dies tot just el 38,6% de les persones que tenien dret a emetre el seu vot van acudir al recinte diplomàtic. Això és, 958 dels 2.481 electors possibles. Aquest diumenge no sembla que la situació millori. Més encara quan els candidats de l’esquerra estricta, com Jean-Luc Melenchon, han fet una aposta més per l’abstenció que no pas per alinear-se al costat d’algun dels dos contendents finals.

Emmanuel Macron i Marine Le Pen.

Relacionat

Macron, favorit a la segona volta de les presidencials amb Le Pen aferrada a una remuntada

Tot plegat fa pensar que serà una jornada amb una participació baixa. I les circumstàncies concretes del Principat fan pensar que l’afluència, si hi ha de ser de forma notable en algun moment del dia, hi serà per la tarda. Sempre, és clar, abans de les 7 de la tarda, quan es tancaran les urnes i s’iniciarà el recompte. A partir de 2/4 d’11 es preveu que el ministeri de l’Interior francès hagi validat els resultats definitius al Principat. Si es tenen en compte els resultats de la primera volta, l’actual president i Copríncep surt amb un lleuger però clar avantatge.

Comentaris (1)

Trending