El PS tiba les orelles al Copríncep i li demana que se cenyeixi a les atribucions constitucionals

Els consellers generals de la formació ‘renyen’ el cap d’Estat per la seva “sobreexposició” en actes com ara la Cimera i li demanen que “es mantingui” en el marc de la Carta Magna davant futurs debats com el de l’eutanàsia o l’avortament lliure

Vives ha rebut els consellers generals del PS al Palau Episcopal.
Vives ha rebut els consellers generals del PS al Palau Episcopal.

El Copríncep Episcopal, Joan Enric Vives, manté aquest dimarts una sèrie de trobades amb representants dels grups parlamentaris. Entre ells, el socialdemòcrata. I des del PS s’ha volgut aprofitar per tibar de les orelles al cap d’Estat pel que consideren “ingerències polítiques” i un excés d’exposició de la seva figura. Així li han exposat tot demanant-li que se cenyeixi a les seves atribucions constitucionals.

Així es desprèn del comunicat que ha fet públic la formació. A la trobada al Palau Episcopal de la Seu d’Urgell hi ha assistit el president del grup, Pere López, així com els consellers generals Quim Miró i Judith Salazar. Durant la reunió, han manifestat a Vives “la seva preocupació davant les ingerències polítiques del Copríncep i pel desequilibri institucional que provoca la sobreexposició de Vives”.

Pedro Sánchez, amb Joan Enric Vives i Xavier Espot, accedint a la plaça del Poble per la Rambla Molines sense representació francesa.

Relacionat

Malestar a l’Elisi pel protocol en la rebuda dels caps d’Estat i de govern

Un exemple d’aquesta afirmació seria la presència del bisbe d’Urgell tant en la inauguració de la Cimera Iberoamericana com en el XIIIè Encuentro Empresarial celebrat a l’abril. Recorden que “el Copríncep que té més poder polític i més presència a nivell internacional és el francès” i alerten que “aquestes desatencions cap a ell poden perjudicar les relacions d'Andorra amb França, a qui es recorre des del Principat quan es necessita ajuda”.

Des del PS s’admet que la conversa ha estat “intensa”. A això també ha contribuït el fet de presentar-li algunes de les ponències que es van aprovar dissabte en el congrés de la formació, entre les quals, cal recordar, una en la qual s’aposta per l’eutanàsia i una altra on es parla obertament d’avortament lliure i gratuït. Davant així, han indicat que “el Copríncep s'ha de mantenir dins del marc constitucional” i que, en tot cas, sempre té l’opció de recórrer al TC però que “més enllà no es poden contemplar decisions que surtin d'aquest marc”.

Varis dels membres de la nova executiva del PS.

Relacionat

El PS obre el debat de l’eutanàsia i passa a demanar l’avortament “lliure i gratuït”

“Li hem fet arribar la preocupació pel desequilibri que es produeix entre la presència d’un i altre Copríncep. Posem en valor que l’equilibri és la tradició andorrana”, ha comentat Salazar. Al seu entendre, “entre tots hem de poder treballar per recuperar-lo i igualar la influència França-Espanya”.  

La reunió també ha servit per tractar el treball fet pels socialdemòcrates durant la pandèmia de la Covid-19. Així, han aprofitat per recordar-li que algunes de les propostes fetes han estat finalment incorporades a les lleis òmnibus, malgrat que en un primer moment no fossin aprovades pel Govern.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending