El PS obre el debat de l’eutanàsia i passa a demanar l’avortament “lliure i gratuït”

El congrés valida la ponència que situarà la legalització d’aquesta pràctica al programa electoral i, fins i tot, amb alguna iniciativa al parlament i també la que aposta per anar més enllà dels supòsits bàsics pel que fa a la interrupció voluntària de l’embaràs

Varis dels membres de la nova executiva del PS.
Varis dels membres de la nova executiva del PS. PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha decidit obrir el debat sobre l’eutanàsia -“la mort dolça”, ha indicat la seva ja ex presidenta, Susanna Vela-. El XVIIIè congrés de la formació  ha validat la ponència en la qual s’encomana a la nova direcció, amb Pere López, Gerard Alís i Pere Baró al capdavant, treballar per portar al Consell General la  legalització d’aquesta pràctica, un tema que, a ningú se li escapa, xoca amb el Copríncep Episcopal. Ja ho fa, cal recordar, l’avortament, matèria en la qual  es fa un pas més a l’hora d’apostar perquè sigui lliure.

La ponència encomana al grup parlamentari que “es tirin endavant iniciatives que permetin que l’eutanàsia sigui una possibilitat al nostre país”. I, entre aquestes, com ha admès la també consellera general Vela, hi hauria l’opció d’un text que legalitzi i estableixi els requisits d’aquesta pràctica. “Entenem que el debat a la societat hi és i els polítics hem d’intentar portar-lo on pertoca, al Consell General”, ha comentat.

La formació també proposa crear un índex de preus de referència que consideren un element “clau” per afrontar la problemàtica de l’habitatge

No s’amaga que aquest nou debat pot suposar una nova topada entre el PS i el Copríncep Episcopal. Per ara, però, no es vol, almenys públicament, valorar aquest risc. “La nostra obligació és tirar endavant totes aquestes iniciatives que estan al carrer i que necessiten una solució política. La resta, no vull avançar-me”, ha indicat Vela. “Ara obrim el debat”, apunta la consellera general que el que sí que ha deixat clar que l’assumpte figurarà en el pròxim programa electoral.

Una segona ponència que pot generar tensió institucional és la que suposa que el PS faci un pas més amb relació a l’avortament. Fins ara, sempre s’havia parlat de despenalització en els tres supòsits bàsics (malformació del fetus, perill per a la vida de la mare o violació), als quals en les eleccions del 2019 es va sumar el motiu econòmic. Ara, obertament, es parla d’una interrupció de l’embaràs “lliure”. I, també, “gratuït” quan “es tracti de menors o víctimes de violació”.

Una altra ponència s’ha centrat en la gestació subrogada. En aquest cas, el PS s’hi oposa frontalment. “Volem promoure que aquesta pràctica es prohibeixi també a nivell internacional, acompanyat de mesures que facilitin adopció i acolliment d’infants”, ha indicat Vela. Pel que fa a l’habitatge, els 63 militants que han votat (presencialment hi havia 38) també han apostat de forma ferma per una mesura que es considera clau: la instauració d’un índex de preus de referència. “Pot ajudar a posar un límit als abusos”, ha indicat López.

La llista encapçalada per López ha rebut 54 vots dels 63 emesos i, per tant, agafarà la presidència del comitè executiu amb Gerard Alís i Pere Baró com a primer secretari i secretari d’organització

Els militants també han acceptat les propostes de mesures per afrontar el canvi climàtic i l’aposta per “canviar la filosofia” del sistema de tràmits per obrir una societat. Una darrera ponència encarrega a la nova executiva introduir canvis als estatuts per fer el partit “més participació” i fomentar que s’obri més a la societat.

El nou president de la formació ha volgut fer un balanç positiu de l’esdeveniment. “Demostrem que som un partit viu, amb idees i propostes i preparats”, ha afirmat. També ha defensat que “una Andorra de futur només es pot construir des de l’òptica socialdemòcrata” i que “proposem una alternativa coherent i progressista”.

Pere López, al congrés del PS.

Relacionat

Pere López serà el nou president del PS amb Gerard Alís i Pere Baró al nucli dur de l’executiva

López liderava l’única candidatura presentada per agafar les regnes del comitè executiu socialdemòcrata. La llista ha rebut 54 vots favorables dels 63 emesos -hi ha hagut tres en blanc i sis nuls-. Per tant, el líder parlamentari torna a la presidència dos anys després i agafa el relleu de Susanna Vela. Gerard Alís continuarà com a primer secretari i Pere Baró com a secretari d’organització.  

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending