Malestar a l’Elisi pel protocol en la rebuda dels caps d’Estat i de govern

Només el Copríncep episcopal ha acompanyat el cap de l’executiu per acollir els mandataris presents físicament a la Cimera en l’acte a la plaça del Poble

Pedro Sánchez, amb Joan Enric Vives i Xavier Espot, accedint a la plaça del Poble per la Rambla Molines sense representació francesa.
Pedro Sánchez, amb Joan Enric Vives i Xavier Espot, accedint a la plaça del Poble per la Rambla Molines sense representació francesa. RONNIE PINO

En la diplomàcia no sempre cal muntar escàndols per mostrar el malestar. Per això no està clar quin serà el missatge, el canal, que l’Elisi usarà per evidenciar el seu enuig -petit o gran caldrà acabar de veure-ho amb les hores- amb la gestió protocol·lària que s’ha fet de la rebuda que s’ha prestat, entre la Rambla Molines i la plaça del Poble, als caps d’Estat i de govern dels quatre països assistents presencialment a la Cimera Iberoamericana.

Només l’arquebisbe d’Urgell i Copríncep episcopal d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha acompanyat el cap de l’executiu, Xavier Espot, en l’acolliment protocol·lari a Pedro Sánchez, Felip VI, Marcelo Rebelo, Antonio da Costa… L’equilibri tradicional amb França s’ha trencat del tot en aquesta ocasió. El representant del Copríncep francès, Patrick Strzoda, no ha estat present a l’acte i, segons les fonts, no hi seria perquè no se li havia comunicat, formalment, tal circumstància.

Una vegada havia quedat clar que Macron no acabaria venint -o fins i tot si ho hagués fet a darrera hora i en format llampec com s’ha arribat a especular- res no treia que des de l’Elisi s’enviés el seu representant personal, Patrick Strzoda, com ja va passar ara fa un mes amb la visita dels monarques

Segons les fonts consultades, i per evitar problemes d’agenda i d’altra naturalesa, quan Andorra va accedir a l’entorn iberoamericà ja es va deixar clar que la representació màxima del país en les cimeres l’ostentaria el cap de Govern del moment. I així ha estat. Però com en altres ocasions, les cuques i el mal de panxa haurien fet acte de presència al Palau Episcopal i Joan-Enric Vives hauria volgut rebre, sí o sí, el president espanyol, Pedro Sánchez. Al rei ja el tenia a la col·lecció de tot just fa un mes.

Fonts diocesanes han negat que Vives hagués exercit cap pressió per participar en la recepció als caps d’Estat i de govern. Ben al contrari, les mateixes fonts han assegurat que hauria estat ua demanda “a darrera hora” provinent de Prat de la Creu.

Altres fonts consultades reconeixen que una vegada havia quedat clar que Macron no acabaria venint -o fins i tot si ho hagués fet a darrera hora i en format llampec com s’ha arribat a especular- res no treia que des de l’Elisi s’enviés el seu representant personal, Patrick Strzoda, com ja va passar ara fa un mes amb la visita dels monarques. Les fonts episcopals contactades asseguraven que França estaria al corrent de la situació i que hauria declinat la presència. En tot cas, Strzoda serà aquesta tarda a Soldeu, que és quan inicialment marcava el protocol que els caps d’Estat d’Andorra tindrien el seu paper protocol·lari fins que es va tombar la truita fa pocs dies.

Que hi ha malestar és evident. Una altra cosa, han indicat les fonts, és com es canalitzarà des de l’Elisi aquest enuig. El protocol sempre és una qüestió delicada i de pell fina. I, ep, sort que al final eren quatre països i no els 22 d’una regió que, tot sovint, s’encén. I de quina manera. França no hi és. Òbviament. I aquest migdia, a la plaça del Poble, se l’ha deixat fora en tan què representació de la prefectura d’Estat bicèfala del Principat.

Comentaris (11)

Trending