El PS considera que la fiscalia hauria d’intervenir d’ofici en el ‘cas Costa’

Pere López i Susanna Vela afirmen que el president del grup liberal mai no ha estat a ple temps perquè sempre ha compaginat l’activitat parlamentària amb els seus negocis professionals

Susanna Vela i Pere López durant la compareixença.
Susanna Vela i Pere López durant la compareixença. Toni Solanelles

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que “hi ha elements suficients” per pensar que els imports “indeguts” que hauria cobrat el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, des de l’inici d’aquesta legislatura són “com a mínim irregulars” i la fiscalia hauria d’intervenir d’ofici. La presidenta de la formació, Susanna Vela, i el líder parlamentari del partit, Pere López, han assegurat que la seva denúncia es queda en el terreny de la política. Però que “hi ha altres òrgans de l’Estat” que haurien de dir-hi la seva.

López i Vela han comparegut aquesta tarda per, entre altres coses, anunciar que els representants polítics socialdemòcrates en totes les institucions del Principat es reduiran els salaris un 10% -això inclou la majoria comunal d’Escaldes- i que donaran aquest percentatge del sou en el cas que alguns organismes, pel motiu que sigui, decideixin no aplicar-se les retallades. Alhora, també han explicat que han entrat una pregunta per la via d’urgència per demanar al Govern com és que hores d’ara no s’ha dotat una partida pressupostària per poder satisfer una paga significativa, “no anecdòtica”, a tots els professionals sanitaris i d’atenció de les persones que han hagut de combatre en primera línia la crisi del coronavirus.

Els socialdemòcrates creuen que als liberals encara els falta donar moltes explicacions: “Per la mateixa feina, la mateixa responsabilitat i els mateixos desplaçaments, el febrer i el març jo vaig percebre poc més de 4.000 euros quan el senyor Costa es va situar al tomb dels 8.000", ha dit López

Tot i l’exposició inicial dels dos líders del PS i alhora consellers generals, bona part de la compareixença s’ha centrat al tomb del ‘cas Costa’. Pere López considera que malgrat que el president del grup liberal “s’ha retractat sol” anunciant que deixa d’estar a ple temps i, per tant, renuncia al complement corresponent, creu que el que Ferran Costa ha de fer és tornar els diners de més que hauria percebut des d’inici de la legislatura. “No ha estat mai a ple temps”, ha advertit el líder parlamentari socialdemòcrata. Una afirmació complementada per la presidenta de la formació tot assegurant que ple temps és sinònim de dedicació exclusiva i resulta evident que Costa ha continuat compaginant l’activitat parlamentària amb la seva professional, amb els seus negocis particulars.

López ha insistit usant termes com “indegut” o “irregular” en el fet que no només Costa es va atribuir un complement de plena dedicació sinó també, els liberals, van acordar unes dietes suplementàries “quan hi ha desplaçaments oficials de cent euros més (a banda dels cent que ja abona el Consell General de màxim) i cent cinquanta si és cap de setmana”. Alhora, el socialdemòcrata ha lamentat que la compareixença dels integrants del grup liberal d’aquest dimarts no hagués servit per explicar-se millor.

De fet, Pere López ha arribat a escenificar el posat de Costa. “A ell que és un bon orador li faltava aire, aigua, capacitat explicativa de manera important”. I és que a l’entendre del líder del PS al Consell no era fàcil el paper que havia de fer el seu homòleg liberal, a qui ha demanat si algun dia explicarà què va acabar percebent com a salari de parlamentari els mesos de febrer i març quan van coincidir diversos viatges. “Per la mateixa feina, la mateixa responsabilitat i els mateixos desplaçaments, jo vaig percebre poc més de 4.000 euros quan el senyor Costa es va situar al tomb dels 8.000” cada un d’aquells dos mesos.

Ferran Costa durant la compareixença per deixar clar que els liberals han actuat conforme a la legalitat i les normatives vigents.

Relacionat

Socialdemòcrates i liberals es passen la pilota salarial al Consell

Si no retorna Costa el que els socialdemòcrates consideren “indegut”, n’exigiran la dimissió. Però el PS no es mourà, han assegurat, del terreny polític. “No estem en l’àmbit jurisdiccional”, ha deixat clar. Ara, entenen que la fiscalia hauria d’intervenir d’ofici en aquest afer com faria, segons López, el ministeri públic de qualsevol altre país en veure el que expliquen els mitjans de comunicació. “Nosaltres ens hem limitat a explicar la realitat. Però no podíem fer menys perquè no ens volíem sentir partícips d’aquesta manera de fer”, ha indicat López, que ha convidat els periodistes a demanar a la síndica general, Roser Suñé, si té intenció d’intervenir en l’afer i fer alguna reclamació a Costa. “És la màxima responsable d’aquella casa”, ha advertit el president del grup del PS.

“Nosaltres ens hem limitat a explicar la realitat. Però no podíem fer menys perquè no ens volíem sentir partícips d’aquesta manera de fer”

Els consellers socialdemòcrates, que han assegurat que als liberals “els continuen faltant donar moltes explicacions”, han repassat alguns dels mecanismes salarials haguts en legislatures anteriors i han explicat que mai no s’havia limitat el nombre de consellers a ple temps que podia tenir cada grup. I això per espolsar-se de responsabilitats en relació amb l’acusació liberal que el grup del PS té tres consellers a ple temps (Susanna Vela, Judith Salazar i Roger Padreny) quan a parer de Liberals sols els en correspondria dos.

Encara que López ho ha negat i ha assegurat que sols s’havia establert una forquilla a efectes de còmput d’assignació dinerària, la manera de fer sí que havia estat de poder disposar, a l’inici de les dedicacions exclusives, un conseller a ple temps de cada quatre parlamentaris que es tingués i, després, un de cada tres. Per als socialdemòcrates, però, això no era una limitació taxada, a banda que “és un luxe poder disposar a ple temps” dels consellers que té el PS amb el currículum de què disposen i amb retribucions que acaben percebent. “Si el que aporten ho haguéssim de pagar amb assessoraments serien molts més diners”, ha remarcat López.

Relacionat

Aplaudiments, sous justos i paga extraordinària

I més enllà del ‘cas Costa’, encara ha quedat una escletxa de temps per incidir en la demanda de Pere López que “no hi hagi més dilació” en preveure una partida pressupostària extraordinària per premiar d’alguna manera l’esforç fet pels sanitaris i totes les persones que han hagut de participar, i no sols al tomb del SAAS, en aquelles tasques que han revertit sobre l’atenció als ciutadans que s’han vist afectats més directament per la pandèmia del coronavirus. Els socialdemòcrates han presentat la pregunta a darrera hora esperant si el Govern feia el pas de posar damunt la taula la paga complementària. “No ha de ser una cosa simbòlica sinó a l’alçada de l’esforç”, ha manifestat López, que considera “de Justícia” la compensació extraordinària i fins i tot que hauria de ser lineal. Ha reconegut, això sí, que no han calculat l’impacte però que hauria de ser d’entre el 5 i el 10% del que suposa la dotació salarial per als professionals sanitaris ordinàriament.

Comentaris (1)

Trending