El PS acusa FEDA d’abandonar la ciutadania després d’anys de gestió “de màniga ampla”

Els socialdemòcrates demanen al Govern quants diners li ha transferit l’energètica els darrers anys, quants diners ha enviat a les seves filials i quants directius hi havia a la companyia al 2011 i quants n’hi ha ara

Pere López ha fet declaracions a la plaça del Consell General.
Pere López ha fet declaracions a la plaça del Consell General. Toni Solanelles

“Després de ser una màquina de recaptació, després de ser una màquina de fer directors, quan han arribat moments delicats FEDA no ha estat al costat dels ciutadans.” La frase és del líder socialdemòcrata, Pere López, que aquest dimarts ha entrat una pregunta a Sindicatura perquè el Govern respongui durant la sessió de control del dia 21. De forma genèrica, el Partit Socialdemòcrata (PS) pretén saber com pot ser que després d’anys de “gestió de màniga ampla” i “transferint tants i tants milions al Govern”, FEDA no tingui més remei que apujar les tarifes.

López ha recordat que durant molts mesos, diversos dirigents tant de FEDA com de Govern es van vanagloriar de la gestió elèctrica comparant-ho sobretot amb Espanya i assegurant que no caldria incrementar les tarifes. En canvi, s’ha acabat aplicant una puja a les llars de fins al 20% i, a les empreses, del 25%. I sí que hi ha el factor guerra pel mig. Però ha recordat el polític socialdemòcrata que el dèficit amb què FEDA ha tancat el 2021 no és causa del conflicte bèl·lic a Ucraïna i les inversions poc rendibles tampoc tenen a veure amb les bombes russes.

“Estem pagant les conseqüències de la flexibilització de les societats públiques, que facilita favors polítics"

Justament, els socialdemòcrates demanen quants diners FEDA ha transferit al Govern des que governen els demòcrates. També està interessant en saber el PS quants diners ha destinat la seva companyia a les múltiples filials que ha anat creat i quants directius hi havia a FEDA al 2011 i quants n’hi ha avui. López ja ha advertit que com a mínim el nombre s’ha multiplicat per tres i ha lamentat que el fet de canviar l’estructura societària de l’energètica per fer-la més flexible en la seva operativa i gestió ha acabat sent un element pervers.

“Estem pagant les conseqüències de la flexibilitat de les societats públiques, que facilita depèn de quines contractacions i adjudicacions amb molt menys control polític i més llibertat de decisió” dels executius. Constituint filials i creant al seu tomb equips directius paral·lels a la direcció mare, per dir-ho d’alguna manera, és faciliten, també, segons López “favors polítics” i adequacions diverses. I això, alhora, amb unes inversions “de dubtosa rendibilitat” que també són anteriors a la guerra a Ucraïna.

SOLDEU I POLÍTICA LABORAL

Un exemple paradoxal d’aquestes inversions? La xarxa de calor a Soldeu, ha esmentat Pere López, sobre la qual, de forma metafòrica, ha dit que no pot ser que s’inverteixin 25 milions d’euros “i no donin cap tipus de rendiment ni tampoc es recuperin mai”. En fi, un “fracàs” sols comparable -perquè López també n’ha parlat de resquitllada- a la mala gestió del “model econòmic” del país, que ha portat Andorra a ser cada cop menys atractiu des del punt de vista laboral.

La consellera socialdemòcrata Judit Salazar.

Relacionat

El PS demana l’opinió de Govern sobre debatre l’augment de sous proposat per la CEA

El líder del PS s’ha referit a la pregunta de la seva companya Judith Salazar per criticar l’absència d’una planificació “a llarg termini” que fa que posicions normalment i habitualment únicament defensades pels sindicats, ara també les promulguin les patronals, reclamant increments salarials. “Amb el que es cobra, i el que costa l’habitatge o els serveis públics, és molt difícil viure en aquest país. No ja per aquelles persones que ens vénen a ajudar en moments de punta de feina, sinó per aquelles persones que viuen permanentment a Andorra. Aquest model de no aplicar una planificació a llarg termini ens ha portat al fracàs”.

Comentaris (3)

Trending