Els polítics es rebaixen el sou fins al desembre “com un gest de solidaritat”

Demòcrates envia un missatge a l’administració de Justícia i al Tribunal Constitucional: “Segur que no ens decebran”

La ministra de Funció Pública, Judith Pallarès, durant la defensa de la llei.
La ministra de Funció Pública, Judith Pallarès, durant la defensa de la llei. Toni Solanelles

Els grups parlamentaris amb representació al Consell General han validat la llei que, entre altres coses i sobretot, estableix una retallada salarial per als càrrecs de naturalesa política, ja siguin electes o de designació per part dels organismes públics. Ha quedat clar, però, que el de menys és l’impacte econòmic que tindrà. “És un de gest de solidaritat, de justícia social”. Allò que més ha retronat ha estat el missatge enviat pel president del grup demòcrata, Carles Enseñat, a l’administració de Justícia i al Tribunal Constitucional: “Segur que no ens decebran.”

La llei de racionalització de la despesa pública fixa una retallada als salaris de càrrecs electes i de lliure designació que en el cas de l’administració general estan entre el 10 i el 20%. El Govern ja anunciat, per exemple, que el cap es rebaixarà el salari des del juny fins al desembre, que és la temporalitat que marca la llei, un 20%. Els ministres, un 15%. La síndica i la subsíndica, un 20%; els presidents dels grups parlamentaris, un 15%; i la resta de consellers, un 10%. Quant als càrrecs de lliure designació, només veuran reduït el salari aquells que cobren més de 4.000 euros. I a partir d’aquest import, la reducció és per franges i gradual.

La llei haurà de ser aprovada pels consellers generals, que també patiran la retallada.

Relacionat

La retallada salarial als càrrecs de confiança serà per trams a partir dels 4.000 euros

L’aprovació de la llei, que també fixa que l’administració ha de posar en marxa plans de racionalització de les seves estructures, posa ara en marxa la maquinària perquè la resta d’institucions que tenen autonomia pròpia adoptin les seves pròpies reduccions. Els comuns ja han anat anunciant que faran retallades, tot i que en no tots els casos s’ha aclarit quin serà el percentatge de reducció. En l’explicació sobre a qui afecta la llei -en aquest sentit, el conseller general de terceravia Joan Carles Camp ha lamentat que el text parli de recomanar quan, ha deixat dit el parlamentari massanenc, "una llei no recomana sinó que és d’obligat compliment”- ha sobtat, en certa manera, un apunt fet pel president demòcrata Carles Enseñat.

El parlamentari encampadà ha afirmat que espera que aquells organismes “més allunyats potser de la ciutadania” com poden ser “el Consell Superior de la Justícia i el Tribunal Constitucional no ens decebran”. I és que des d’aquests sectors institucionals s’havia qüestionat la recomanació de la reducció salarial, que el propi Enseñat ha qualificat de “justícia social” pels efectes que està tenint la pandèmia en el conjunt de la ciutadania tot i admetre que a moltes de les persones a les quals afectarà la tisorada han hagut de treballar com mai per fer front a l’impacte de la pandèmia.

Comentaris (3)

Trending