El ministre portaveu, Guillem Casal, ha destacat el fet que el cap de Govern, Xavier Espot, és el polític que més confiança genera amb la qual cosa “d’alguna manera això també demostra la feina que està duent a terme” l’executiu, sobre qui ha tret ferro del fet que en la valoració que en fan els enquestat suspengui quant a la gestió. Per justificar perquè el 4,7 que obté la feina de l’executiu no és pas tant dolenta, Casal ha donat “una opinió més tècnica” i ha recorregut a la desviació típica, per tal d’exposar que hi ha molta distància entre els que donen una molt bona nota al Govern i els que la hi posen dolenta.
Casal: “Malgrat estar governant i malgrat tenir la responsabilitat d’haver de prendre decisions per, al final, aportar solucions, el conjunt de la ciutadania fa una valoració suficientment bona o positiva del Govern”
En aquest marc, el ministre ha ressaltat que “el 60% dels enquestats creuen o aproven la tasca del Govern. És a dir, el 60% dels enquestats li donen com a mínim un 5 sobre 10 al Govern. Un 5 o més. I, per tant, això també demostra la feina que està duent a terme el Govern en una situació gens fàcil”, tot indicant la problemàtica de l’habitatge i “el debat que té el país al voltant del creixement digerible”. Casal també s’ha referit a l’impacte de l’enquesta en relació amb Demòcrates i ha recordat que “és el partit que recull més simpatia dels electors” i respecte del sondeig de l’any passat “puja dos punts” en intenció de vot i torna a liderar el rànquing, passant per davant de Concòrdia.
“Malgrat, doncs, estar governant i malgrat tenir la responsabilitat d’haver de prendre decisions per, al final, aportar solucions, el conjunt de la ciutadania fa una valoració suficientment bona o positiva”, en relació amb la política i les maneres de fer de Demòcrates. “Això no vol dir que tot està molt bé, perquè segurament toca millorar en molts aspectes.” També en relació al fet de mantenir-se ferme malgrat el desgast ha posat l’accent el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, que ha indicat que tot i les mesures que s’han hagut d’adoptar, no sempre prou enteses, i després de “tants anys de governar, el partit, el Govern i els grups que li donen suport aguanten la situació i la intenció de vot es manté semblant als resultats que hi va haver en les eleccions del 2023”.
Jordana: “Després de tants anys de governar, el partit, el Govern i els grups que li donen suport aguanten la situació i la intenció de vot es manté semblant als resultats que hi va haver en les eleccions del 2023”
Jordana ha destacat moltíssim el fet que “tant en intenció de vot com amb vot i simpatia la tendència ens és favorable” i això que, segons ha recordat el conseller general, “aquesta enquesta es va fer després que s’aprovés la Llei Òmnibus, que va en el sentit de solucionar la situació” que el sondeig també evidencia que neguiteja la ciutadania, atès que qüestions com l’habitatge o el cost de la vida se citen com a preocupacions socials evidents. “Encara no s’han obtingut els fruits” de la Llei Òmnibus, ha destacat Jordana, tot afirmant que en aquest marc legal s’hi inclouen mesures que “en sectors teòricament nostres no han agradat”.
També al tomb de la majoria, i amb una reflexió molt més global, genèrica, filosòfica, el líder parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha ressaltat que “una part dels enquestats consideren que la situació al país és regular o dolenta i la voluntat de Ciutadans Compromesos és capgirar aquesta tendència”. Per a Naudi “és imprescindible escoltar la ciutadania i continuar tirant endavant polítiques d’impuls econòmic que ajudin a la revaloració dels salaris. Al mateix moment, hem de seguir donant continuïtat a les polítiques d’habitatge públic per ajudar a pal·liar l’increment de preus causat per la manca d’oferta”.
OPOSICIÓ
En la bancada opositora, Concòrdia ha fet un doble anàlisi. Un de més reflexiu i analític a través d’un comunicat i un altre més de matís en boca de Cerni Escalé. El president parlamentari concordi destaca el fet que “un partit amb dos anys i poc de vida tingui el 30% del suport de l’electorat”. I ressalta que el fet de ser “la primera força en valoració política” evidencia “bona feina feta per part del grup i oportunitat per créixer en el futur”. Alhora, però, Escalé remarca que “el full de ruta pel país ens ha d’importar molt més que els números d’una enquesta”.
Escalé mostra “prudència de qui sap que les properes eleccions són d’aquí dos anys. Dos anys és molt temps. Per tant, la mirada la tenim posada en el dia a dia i així treballem des de les institucions on estem. És a dir, des del Consell General i també dels comuns i en la tasca de control a Govern”
En aquest sentit, Cerni Escalé ha mostrat “prudència de qui sap que les properes eleccions són d’aquí dos anys. Dos anys és molt temps. Per tant, la mirada la tenim posada en el dia a dia i així treballem des de les institucions on estem. És a dir, des del Consell General i també dels comuns i en la tasca de control a Govern”.
En la valoració més reflexiva o analítica feta per escrit, Concòrdia, entre altres coses, destaca que la formació “rebria part important de vot nou, és a dir, de persones que no van votar en les últimes eleccions”. També es ressalta que Concòrdia és el grup parlamentari més ben valorat i Cerni Escalé és el polític més ben valorat. “Concòrdia rep els resultats de l’enquesta política amb prudència i responsabilitat, tenint en compte que estem a l’equador de la legislatura i que encara hi ha molta feina a fer. La formació continuarà treballant per fer arribar les seves idees, escoltant a la ciutadania i pensant en el millor per Andorra i la seva gent”, destaca la formació.
I encara el grup destaca un altre element: “Pel que fa al funcionament de la democràcia a Andorra, a Concòrdia li preocupa que gairebé la meitat de la població (48%) no estigui satisfeta. Si bé el motiu principal no sorprèn que sigui la manca de regulació o solució pel que fa al problema de l’habitatge i el cost de la vida en relació amb els salaris, tenint en compte la situació que es viu al país, sí que pot sorprendre el segon argument més repetit pels enquestats, i que és que el Govern respon a interessos particulars i no mira pel poble.”
Baró: “El repte que tenim, el més evident, és a nivell del grup parlamentari, penso que hem de demostrar tot allò que fem, que penso que no és poc. Hem de posar la gent al centre de les nostres preocupacions i a partir d’aquí, anar recuperant aquesta gent”
El president del Partit Socialdemòcrata (PS) i alhora conseller general, Pere Baró, remarca que “la part positiva és que amb intenció de vot augmentem, malgrat pensem que no és suficient i hem d’augmentar encara més”. En aquest sentit, “encara ens queden dos anys per demostrar que hem de ser l'alternativa al Govern de Demòcrates”. També com a element positiu “penso que a nivell de valoracions de líders, la gent em coneix, i m’aprova. I estic tercer en valoració. Tenint en compte que jo no era candidat a les últimes eleccions, i la meva visibilitat no era com la que van poder tenir Escalé, Espot o Montaner, els resultats són positius però no ens conformem i volem millorar”.
Baró té clar un punt dèbil. “El repte que tenim, el més evident, és a nivell del grup parlamentari, penso que hem de demostrar tot allò que fem, que penso que no és poc. I penso que hem de demostrar tota la feina que fem i potser aquí és on fallem una mica. Llavors ens ho prenem com un repte i ja continuem millorant amb això.” En tot cas, assegura que s’agafen l’enquesta “amb prudència, solament és una enquesta”. Tot i això, el president socialdemòcrata destaca que “hem de recuperar més vots” i cal centrar-se “en els problemes que preocupen la gent, i que són els problemes sobre els quals, nosaltres, tant com a partit com al Consell General, hi hem de continuar treballant”. Per tant, “queden dos anys i el panorama polític canviarà”. “Hem de posar la gent al centre de les nostres preocupacions i a partir d’aquí, anar recuperant aquesta gent.”
Montaner: “No podem deixar de constatar que el projecte d’Andorra Endavant continua progressant i arrelant amb força al país. Ho notem al carrer, en el tracte directe amb la ciutadania, i ho comencem a veure reflectit també, encara que tímidament, en les dades”
De la seva banda, Carine Montaner afirma que “a Andorra Endavant rebem els resultats amb la prudència que mereixen. Sabem per experiència que una cosa són les enquestes i una altra ben diferent és la realitat del vot quan arriba l’hora de la veritat”. “Tot i això, no podem deixar de constatar que el projecte d’Andorra Endavant continua progressant i arrelant amb força al país. Ho notem al carrer, en el tracte directe amb la ciutadania, i ho comencem a veure reflectit també, encara que tímidament, en les dades”.
Davant de tot plegat, Montaner manté que “agraïm sincerament a tots els ciutadans que confien en aquest projecte polític clar, valent i constructiu. Ens encoratja saber que cada cop som més els qui compartim una mateixa ambició per Andorra: una Andorra més justa, més forta i més sobirana” i acaba assegurant que “continuarem treballant com fins ara: amb constància, responsabilitat i compromís. Perquè més enllà de les xifres, el que importa és la confiança de la gent. I aquesta, es guanya dia a dia”.
Finalment, el conseller no adscrit que defensa els interessos de Liberals al Consell General, Víctor Pintos, ha restat credibilitat al sondeig. “Crec que qui l’ha fet no distingeix entre el que serien representants de partits polítics i consellers generals electes. Per tant vagi per endavant la meva poca credibilitat en aquesta enquesta”, ha indicat Pintos respecte d’una consulta que arracona pràcticament Liberals a la ignorància. “El primer que hauríem de fer, entenc jo, és saber qui representa a un partit polític i qui és el representant polític al Consell General”.
Comentaris (2)