Demòcrates aguanta el desgast tot i suspendre la gestió de Govern mentre Concòrdia perd embranzida

(AMB DOCUMENT) Els resultats de l’enquesta de l’AR+I deixen clar que els electors consideren que en les properes eleccions no hi haurà majoria absoluta però tornen a situar els taronges al davant en intenció de vot malgrat que Cerni Escalé és el líder més ben valorat

El resultat de l'enquesta pel que fa al vot decidit més la simpatia.
El resultat de l'enquesta pel que fa al vot decidit més la simpatia. AR+I

Si fos per una qüestió de lideratge, Cerni Escalé passa al davant de Xavier Espot. Però com que aparentment el cap de Govern, personalment i a través de la gestió governamental, són els qui més absorbeixen el desgast de catorze anys de poder, Demòcrates aguanta el tipus. Fins al punt que en la suma de vot decidit i simpatia per un partit concret, els taronges tornen a situar-se al davant en intenció de vot en el cas que ara hi haguessin eleccions. Concòrdia ha perdut l’embranzida albirada el 2024 i que va possibilitar un ‘sorpasso’ que ara ha fet marxa enrere, tot i que la primera força en l’oposició parlamentària obtindria un suport molt superior al que realment va rebre a les urnes el 2023.

Aquestes són algunes de les consideracions de l’onada primaveral de l’enquesta política elaborada pel grup de sociologia d’Andorra Recerca i Recerca (AR+I). Els resultats d’aquesta enquesta, que ha presentat el coordinador del grup, el sociòleg Joan Micó, reflecteixen que els andorrans posen un 4,7 a l’actuació governamental, tres dècimes menys que fa un any, quan l’executiu aconseguia un aprovat raspat. En canvi, el grup parlamentari demòcrata obté un 5, tot i perdre una dècima. També recula una mica Concòrdia, però és la força política que treu la millor nota, amb un 5,5. Ciutadans Compromesos (4,9), Andorra Endavant (4,7), PS (4,8) o el conseller no adscrit Víctor Pintos (4,4) suspenen.

En general, els no andorrans valoren millor la classe política que no pas els andorrans i també tot allò que té a veure amb el clima polític. Xavier Espot, amb diferència, i Cerni Escalé són els líders polítics més coneguts encara que entremig de tots dos s’hi situa una Carine Montaner que ha anat pujant amb el temps igual que la seva Andorra Endavant, tercera força en intenció de vot. El líder de Concòrdia és el més valorat entre els andorrans mentre que el cap de Govern és qui més suport recull entre els residents no nacionals.

ImatgeJunts 25

L’enquesta deixa molt clar que la majoria dels enquestats de nacionalitat andorrana consideren que si hi hagués ara unes eleccions seria Demòcrates qui guanyaria. Amb tot, set de cada deu electors consultats que creuen que els taronges s’imposarien ara en uns eventuals comicis, tenen clar que no hi hauria majoria absoluta per part de cap formació política. I quan el que que s’analitza és la intenció de vot, tenint en compte tant el percentatge de vot decidit com la simpatia per alguna formació, hi ha molta més pugna. En aquest cas, entre Demòcrates i Concòrdia.

No obstant això, respecte de l’enquesta del 2024, la consulta d’aquesta primavera torna a situar els taronges per davant en intenció de vot. Els Demòcrates sumen un 32,59% tenint en compte el vot decidit i la simpatia per alguna formació. Aquest percentatge és lleugerament superior a fa un any, quan el principal partit governamental obtenia un 31,73. En canvi, Concòrdia perd força de manera sensible, tot passant del 33,97% de fa un any al 29,39% d’ara. PS (13,42%)  i sobretot Andorra Endavant (15,65%) pugen en intenció de vot mentre que Acció, i especialment Liberals, SDP i Ciutadans Compromesos, a nivell nacional, es converteixen en insignificants

DSC07910
JOAN MICÓ DURANT L'EXPOSICIÓ DE LES DADES.

Micó ha deixat clar que amb els marges d’errors, els percentatges en intenció de vot “no són molt significatius” i amb allò amb què cal quedar-se és amb el fet que “Demòcrates estan aguantant” alhora que Concòrdia rep una mica menys de suport el 2025 respecte el 2024 malgrat que està força per sobre del suport real que va rebre a les urnes en les darreres eleccions generals, com ja s’ha apuntat. El sociòleg ha posat de manifest, també, que tant el Govern com Espot han anat perdent pistonada, encara que de forma molt moderada, després de la pandèmia.

En efecte, la gestió de la crisi sanitària va rellançar la fortalesa de l’executiu demòcrata fins a donar-la, la ciutadania, la millor nota del cicle el 2021. A partir de llavors va anar perdent força, tot el contrari del que ha passat tant amb Cerni Escalé com amb Carine Montaner, encara que aquesta no reté en la valoració tota la força que li dona la popularitat que té en la ciutadania. En tot cas, i també ha estat d’acord en això el responsable del grup de sociologia de l’AR+I, encertar o no encertar en la tria del substitut d’Espot serà clau per a Demòcrates. Això i veure l’escenari que quedarà els mesos previs als comicis, atès que a ningú no se li escapa que hi pot haver una política de pactes que decantin balances. 

Etiquetes

Comentaris (25)

Trending