Govern no veu necessari fer públiques les declaracions de béns malgrat l’informe del GRECO

El portaveu, Guillem Casal, entén que amb la fórmula actual ja es compleix l’objectiu d’evitar la corrupció, tot i que els experts del Consell d’Europa avisaven que aquesta mesura és “encara més pertinent” a Andorra per la dedicació a temps parcials de molts parlamentaris

Casal, durant la roda de premsa.
Casal, durant la roda de premsa.

El Govern ha volgut treure pit de l’informe del Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) on es posen en relleu els avenços normatius fets per Andorra en aquest àmbit al llarg dels darrers anys. Així, el portaveu, Guillem Casal, ha volgut destacar que representa “una millora” en comparació a la darrera avaluació. A la vegada, ha admès que en els punts on l’òrgan del Consell d’Europa és més crític, com ara la publicitat de les declaracions de patrimoni dels parlamentaris, difícilment s’avançarà més. És a dir, es mantindran encara ocultes.

“L’informe constata avenços en la lluita contra la corrupció per part d’Andorra. És de conformitat i ens diu que apliquem de forma satisfactòria vuit de tretze recomanacions. És una millora amb relació a l’informe intermedi”, ha volgut destacar Casal. En canvi, ha volgut fugir d’estudi quan se li ha demanat sobre el fet que el GRECO hagi tibat les orelles al Principat perquè es mantinguin ocultes les declaracions de béns dels consellers generals. “La complim més parcialment que abans”, ha apuntat, i ha assegurat que l’informe “reitera la comprensió per la situació que comporta la mida del país”. El que ha omès és una de les frases del document, on s’apunta que aquesta publicitat és “més pertinent encara si es té en compte que la majoria de parlamentaris ho són a temps parcial”.

Els membres del Consell Superior de la Justícia sortint.

Relacionat

Retrets del GRECO per la composició del CSJ i per no fer públics els béns dels parlamentaris

El també ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia ha justificat que, en el fons, “la part grossa de la recomanació es compleix amb el dipòsit davant notari de la declaració, que pot ser consultada per les autoritats en cas de sospita”. I ha assegurat que “aquesta ha de ser la voluntat de la mesura, no pas intentar esbrinar la situació patrimonial de cada persona sinó evitar la corrupció”. I aquesta necessitat, ha afirmat, “està coberta”.  

També ha volgut posar en relleu que el que s’avalua en aquesta fase del procés “no afecta Govern” sinó “el poder legislatiu i el judicial”. I s’ha volgut “felicitar” pel fet que “les recomanacions són majoritàriament satisfactòries”.

El punt que tampoc es podrà resoldre és el de la composició del Consell Superior de la Justícia. És la recomanació que no es compleix “per un escull constitucional”. Bàsicament, caldria canviar la Carta Magna i, per tant, “no és una modificació ni senzilla ni àgil, no es pot atacar d’un dia a l’endemà”. Així, ha assegurat que “és un incompliment que el GRECO entén”.

Comentaris (6)

Trending