Espot assegura que “les discrepàncies” a Liberals “no afectaran l’acció de Govern”

El màxim responsable de l’executiu compareix de sorpresa per enviar un missatge d’aparent tranquil·litat, assegurar que tots els ministres gaudeixen de la seva confiança i que no té previst anticipar les eleccions

El cap de Govern, Xavier Espot, ha comparegut 'de sorpresa'.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha comparegut 'de sorpresa'. Toni Solanelles

Si és per les paraules més que pels fets -el cap de Govern, Xavier Espot, evidenciava cert neguit- la crisi a Liberals no tindrà cap conseqüència en l’actuació governamental. Espot ha comparegut de sorpresa davant la factura en un dels seus socis parlamentaris per donar un missatge d’aparent tranquil·litat i assegurar que “aquestes discrepàncies no afectaran l’acció de Govern”. El màxim responsable de l’executiu ha reiterat la seva confiança en tots els ministres i ha assegurat que continua sense tenir cap voluntat d’anticipar les eleccions.

Espot ha comparegut, ha explicat, per “la voluntat de transparència que sempre he volgut tenir” i per donar la cara davant els “esdeveniments” haguts a Liberals i la “situació política atípica” que es viu “a partir del moment que hi ha tot un seguit de consellers que formen part d’un dels grups parlamentaris de la majoria que abandonen la seva formació política i també ho fa una ministra”. Això, ha portat a dir al cap de Govern, entén que pot suposar dubtes en la ciutadania i per aquest motiu ha comparegut -Espot s’està recuperant d’una Covid que l’ha aixafat força i que per prudència de moment l’obliga a tornar a lluir mascareta- per transmetre un missatge de “calma” i assegurar que “tots centrats i focalitzats en resoldre la situació econòmica i social que estem travessant”, perquè “la situació social i econòmica és preocupant” i “les necessitats dels ciutadans estan per damunt dels partits i les persones que configurem el Govern”.

ELECCIONS

Espot, que ha recordat en dues ocasions almenys que la situació viscuda a Liberals “no només m’ha sorprès sinó que evidentment no ens agrada”, ha insistit que “l’obligació del Govern és sense cap mena de dubte culminar el projecte que té entre mans” i que totes les parts que conflueixen en el suport parlamentari a l’acció executiva conflueixen en garantir l’estabilitat. Per tant, el projecte té “el març del 2023 data de caducitat”. Però no abans. Descartant així una anticipació de l’escenari electoral.

Si la crisi liberal “afectés l’acció de Govern, que vull creure que no, que estic convençut que no, però si passés, actuaré en conseqüència i adoptaré les decisions que siguin oportunes”

“Aquest Govern i els tres grups parlamentaris que li donen suport en cap cas es plantegen un avançament electoral més enllà d’un avançament tècnic -que sempre ha situat al desembre- que és possible però que no és segur”, ha insistit el mandatari executiu, que ha reiterat també que “el projecte està per damunt de les persones”. Per al màxim responsable del Govern, si la crisi liberal “afectés l’acció de Govern, que vull creure que no, que estic convençut que no, però si passés, actuaré en conseqüència i adoptaré les decisions que siguin oportunes”. Però no n’ha detallat cap perquè sap que hi ha decisions que no pot adoptar.

I és aquí que ha mirat de capejar aquelles qüestions de calat més profund com per exemple la condició imposada pels ‘nous’ liberals. Si Judith Pallarés saltés del Govern, automàticament el suport parlamentari decauria. Si que ha reconegut, però, que el fet que els quatre consellers generals estiguin tots ells en un bloc i en aquest sentit no hi hagi una fractura, “a priori pot donar a entendre” que tot plegat “serà més fàcil de gestionar”.

MINISTRES

Però és que Espot ha preferit referendar el seu suport a tots els ministres del gabinet i, especialment, a Pallarés i a Jordi Gallardo i Víctor Filloy, els tres responsables ministerials implicats en el serial B liberal. Espot ha explicat que cap ministre li ha posat el càrrec a disposició i que ell manté “absoluta confiança” en tots ells. De fet, ha afirmat, manté “una excel·lent relació” amb els tres i en cap cas ha hagut de fer de mitjancer de res ni de ningú.

“No m’he vist obligat a fer una tasca d’arbitratge”, ha dit Espot assegurant que “aquestes dissensions no han afectat ministerial” perquè els tres responsables polítics immersos en la tasca governamental “són professionals. No venim a fer amics. S’ha de tenir bona sintonia, bona relació, complicitat. Però venim a fer una tasca professional” i així està succeint, ha explicat el cap de l’executiu.

WhatsApp Image 2022 06 15 at 5.15.47 PM (1)
Xavier Espot donant explicacions a la sala de premsa de Govern.

Espot, que ha explicat que els ‘dissidents’ li van anar a explicar els passos que pretenien donar sense que tinguessin cap obligació d’haver-ho de fer, ha defensat la tasca governamental feta fins ara -“crec que hem estat a l’alçada de les circumstàncies”, ha dit- i també ha volgut trencar clarament una llança a favor de Jordi Gallardo. “Han pogut desagradar algunes coses i també hi deu haver moltes altres coses que deuen haver agradat. Penso que en general està fent una molt bona feina”.

I tot demanant que “no es posi la bena abans que la ferida” avançant possibles escenaris que es poden donar, referint-se a Gallardo -sobre la debilitació del qual, sense suport de cap conseller, no ha volgut entrar- però també en general, Espot ha conclòs amb un: “Els punts positius estan fent més que els negatius”. En fi, a veure-les venir. Però sense crispetes. Perquè depèn com evolucioni la pel·lícula haurà de moure fitxa.

Comentaris (11)

Trending