S’encalla al Consell General la negociació per decidir la retallada salarial

La coalició té clar que hauria de ser una reducció lineal del 15% mentre que almenys el PS creu que s’ha de fer una gradació amb més afectació pels presidents i menys pels consellers rasos

Façana del Consell General amb les tres banders a mig pal en senyal de dol.
Façana del Consell General amb les tres banders a mig pal en senyal de dol. Toni Solanelles

La retallada salarial a aplicar als càrrecs polítics del Consell General encara no està clara. La qüestió s’ha debatut aquesta tarda en el marc d’una junta de presidents que no ha acabat de tancar la qüestió. Mentre la coalició governamental voldria una rebaixa lineal del 15%, el PS -i fins i tot Terceravia en algun aspecte- són del parer de garantir una gradació i que la tisorada afecti més les remuneracions més altes i no tant les més baixes.

El projecte de llei que s’està tramitant i que fixa la rebaixa per als càrrecs polítics dependents de l’administració general o els organismes i agències que a ella va lligada estableix una forquilla d’entre el 10 i el 20%. El Govern ja ha establert la fórmula per aplicar les rebaixes en un gest que pretén ser solidari en el combat de la crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus. I ha encomanat, o recomanat, a la resta de poders -des dels comuns a l’administració de la Justícia- que segueixi l’exemple.

Una imatge d'arxiu d'una reunió del consell de ministres.

Relacionat

Estalvi de 220.000 euros per la retallada salarial als alts càrrecs de Govern

Però cada organisme s’hi sumarà només si ho vol i, a més a més, ho farà en el percentatge que consideri. Al seu dia, demòcrates, liberals i Ciutadans Compromesos ja van anunciar que els seus càrrecs parlamentaris es reduirien el salari un 15%. Aquesta és la proposta que s’ha tornat a posar sobre la taula, amb l’afegit que la síndica general, Roser Suñé, ha anunciat la seva predisposició a rebaixar-se la nòmina fins al desembre el 20%.

La forquilla percentual no es veu del tot malament des de l’oposició. Però el que es demana és que no sigui una rebaixa única sinó que hi hagi gradació en funció del nivell de salari que s’ostenta. En aquest sentit, els representants del Partit Socialdemòcrata (PS) haurien proposat que els presidents de grup parlamentari -que en altres èpoques cobraven uns 3.800 euros nets; ara cada formació pot fer de més i de menys amb l’assignació econòmica de què disposa- es redueixin el salari un 25%.

La llei haurà de ser aprovada pels consellers generals, que també patiran la retallada.

Relacionat

La retallada salarial als alts càrrecs s’aplicarà només entre juny i desembre

En canvi, per a les remuneracions bàsiques, això és 1.800 euros nets per a una jornada a dedicació parcial, es planteja una reducció molt més baixa. Fins i tot per sota de la forquilla (un 5%, per exemple) que inclou el Govern en el seu projecte de llei. En tot cas, aquest dimarts no hi ha hagut acord. I s’ha deixat tot pendent per a una reunió que hi hauria d’haver la setmana que ve, per concretar aquesta qüestió. I és que la propera reunió de la junta de presidents no s’ha de celebrar ja fins al dia de sant Fermí, el 7 de juliol.

Calendari i minut de silenci

La reunió d’aquest dimarts ha servit per distribuir a les comissions pertinents les iniciatives legislatives que hi ha a tràmit parlamentari i per establir alguns detalls més de funcionament immediat. Així, se celebrarà una sessió ordinària el dia 25 de juny i el dia 9 de juliol per tractar les iniciatives que estiguin disponibles. I es faran plenaris de preguntes al Govern amb resposta oral el dia 18 de juny i el dia 2 de juliol. S’ha acordat a més a més que la Sindicatura habiliti els dies del període fora de sessions compresos entre el dia 15 i 31 de juliol del 2020.

Finalment, el Consell General se sumarà aquest dimecres, dia 3 de juny, a les 12 del migdia al minut de silenci com a mostra de reconeixement a les víctimes de la pandèmia de la Covid-19 i suport a les seves famílies. La trobada tindrà lloc a la plaça del Consell General cinc minuts abans del migdia i s’haurà de respectar la distància de seguretat d’un metre i mig entre els assistents.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending