Els ciutadans propulsen Demòcrates per la gestió de la crisi sanitària

Xavier Espot és el líder més ben valorat amb un un 7,5 i la formació obtindria el 56,2% dels vots si ara es fessin eleccions legislatives segons i l'enquesta del CRES

Comentaris

El director del CRES, Joan Micó durant la presentació de l'enquesta.
El director del CRES, Joan Micó durant la presentació de l'enquesta. Altaveu

Demòcrates obtindria el 56,2% dels vots si ara es fessin eleccions legislatives i Xavier Espot és el líder més ben valorat amb un 7,5 segons l'enquesta política realitzada pel Centre de Recerces Sociològiques (CRES) entre el 15 i el 29 de juny. Els resultats s'han presentat aquest dijous. La mostra està formada per 1200 persones (800 de nacionalitat andorrana i 400 d’altres nacionalitats).

La gestió de la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus ha propulsat Demòcrates. Els enquestats han valorat la gestió del Govern des de les darreres eleccions, amb una puntuació de 7,83 sobre 10 durant la Covid-19.  Xavier Espot és el polític que dona més confiança als andorrans i als residents .Ha estat escollit 258 vegades entre les 800 persones que s'ha entrevistat, amb un percentatge del 32,3%. El segon és el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, amb 69 vots, Pere López amb 26 i Eric Jover amb 20. En el capitol de notes, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo progressa adequadament amb un 5,7 (5,6 el 2019); el president del grup parlamentari del PS, Pere López, baixxa al 5,5 (5,9 el 2019); u el president del grup parlamentari Terceravia+UL+Independents, Josep Pintat és manté en un aprovadet just (5,4).

L'enquesta també subratlla que el 97,5% dels andorrans sap qui és el cap de Govern. En l'apartat corresponent als grups parlamentaris, Demòcrates ha té un 6,93 sobre 10, Liberals d'Andorra un 6,02, Ciutadans Compromeses un 5,96, el PS un 5,88, i Terceravia un 5,67.

També ha augmentat la bona nota de les institucions respecte a altres anys i, fins i tot, del sistema democràtic, ha destacat el director del CRES, Joan Micó. Curiosament la nota més alta és la que donen els no andorrans que valoren el Consell General amb un 7,14 i el Govern amb un 7,61. La policia s'enfila fins el 7,73. Pel que fa als andorrans puntuen amb un 6,7 el Consell General, amb un 6,9 el Govern i amb un 7,2 la policia. Les notes més baixes les atorguen els andorrans als Coprínceps (5) i als sindicats (5,1) a l'igual que els no andorrans que posen un 5,36 als Coprínceps i un 5,35 als sindicats.

Les principals qüestions que s’han demanat a l’enquesta han estat l’interès per part de la ciutadania per la política, la valoració dels líders polítics dels partits representats al Consell General la gestió de l’actual Govern i de cada grup parlamentari des de les eleccions de l’abril del 2019. També s’ha demanat sobre la participació electoral en els últims comicis, i la intenció de vot.

 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending