Aprovat el projecte de Llei de diversificació de la ramaderia i l’agricultura sense Terceravia

El grup parlamentari ha votat en contra del que considera “una declaració d’intencions”, i ha traslladat la seva preocupació per la continuïtat de les plantacions de tabac

Els consellers generals de Terceravia.
Els consellers generals de Terceravia. Terceravia

El Consell General ha aprovat aquest dijous, amb 22 vots a favor i tres en contra, el projecte de Llei de diversificació de la ramaderia i l’agricultura. Concretament, ha estat el grup parlamentari Terceravia qui no ha donat suport al text, considerant que és “una declaració d’intencions” i no una forma de donar solucions a un sector que està en perill. En aquest sentit, també s’ha remarcat la preocupació per la continuïtat i el futur del tabac, un dels conreus més importants per a l’agricultura i que aporta gran part dels ingressos d’aquests professionals.

El projecte de Llei de diversificació de la ramaderia i l’agricultura inclou, com bé indica el seu nom, diverses propostes per tal de donar suport a aquest sector. Almenys, així ho ha traslladat la ministra d’Agricultura, Silvia Calvó, durant la seva intervenció. Entre les diferents mesures que es portaran endavant està la indexació dels ajuts a l’increment de l’IPC, i que suposarà un augment de la despesa per part del Govern. Així mateix, es crea una comissió nacional de ramaderia i agricultura, que comptarà amb representants del sector, del Consell General i també de les corporacions comunals. La primera reunió, ha augurat Calvó, es podrà portar endavant abans que acabi l’any.


Ovelles a la Fira del bestiar d'Andorra la Vella.

Relacionat

El Govern aprova la llei òmnibus d’agricultura, amb eines per diversificar el sector

Altre dels punts, com ja s’havia explicat alguna vegada amb anterioritat, inclou la denominació d’’allotjament agroturístic’, sempre que estigui lligat a una explotació, per tal de crear una nova oferta i un nou reclam dintre del sector que tal de potenciar-lo. Així mateix, ha indicat Calvó, és una manera de “fer imperar el respecte de l’entorn”. Amb aquest projecte de Llei també es veuen modificats altres textos, com el de Territori i Urbanisme, per poder construir noves infraestructures més adaptades a l’activitat dels ramaders i els agricultors. També afecta al Registre de Comerç, per tal d’agilitzar els procediments.

Amb tot i això, no ha estat suficient per al grup parlamentari Terceravia, que ha votat en contra del projecte de Llei. Un dels motius principals que ha exposat el conseller general Joan Carles Camp ha estat que “és una declaració d’intencions i poc més”. En aquest sentit, Camp ha remarcat que “no s’aporten solucions, al sector no li cal màrqueting, li calen alternatives”. El conseller ha indicat que, actualment, el sector agrícola compta amb 480 explotacions, i que moltes d’elles no practiquen la ramaderia perquè “no és viable”. Així, ha enllaçat amb una de les majors preocupacions que ha traslladat aquest matí al Consell, que és la continuïtat en el futur del conreu de tabac, que ha assenyalat que té una data límit, però que és una de les principals fonts d’ingressos, “els pagesos diuen que el bestiar menja tabac”. De l’altra banda, Calvó ha respost indicant que el projecte “recull les propostes del sector agrícola i ramader, i el que s’està fent des de Terceravia és no donar suport al sector”.

“No s’aporten solucions, al sector no li cal màrqueting, li calen alternatives”

Per la seva banda, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, ha mostrat el suport al projecte de Llei, tot i remarcar que l’acord d’associació que es negocia amb la Unió Europea pot posar data de caducitat al conreu del tabac. “Tenim un sector molt amenaçat”, ha indicat Montaner. També donant suport al text, i també assenyalant aquesta preocupació, el conseller socialdemòcrata, Joaquim Miró, ha explicat que, des del grup parlamentari, el resultat és satisfactori. “Cal remarcar la importància d’aquesta Llei”, ha afirmat, tot i que ha afirmat que “el sector esperava més pel que fa als nous cultius i activitats, que només es mencionen de forma genèrica”.

En representació de la majoria parlamentària, la consellera demòcrata Berna Coma ha indicat que “la Llei no és suficient per complir tots els objectius que té el sector, però és un pas endavant”. També ha remarcat que s’és molt escèptic amb l’atractiu comercial i el manteniment del cultiu del tabac. Malgrat això, ha indicat que “es va negociar la transitòria de 30 anys, i això dóna marge de temps per buscar alternatives”. Finalment, ha assegurat que “molts situen en vies de desaparèixer el sector, però nosaltres no”.

Etiquetes

Comentaris

Trending