Les administracions no seran sancionades si vulneren la protecció de dades

La nova llei, aprovada aquesta tarda al Consell General, obligarà les empreses, que sí que podran rebre multes econòmiques d’entre 500 i 100.000 euros, a tenir un responsable en la matèria

Moment en què es desestima el vot particular del PS per deixar sense efecte les no multes a l'administració.
Moment en què es desestima el vot particular del PS per deixar sense efecte les no multes a l'administració. CONSELL GENERAL

Intens debat al Consell entre grups de la coalició governamental i les formacions a l’oposició parlamentària per si les administracions han de ser sancionades econòmicament o no ho han de ser davant les infraccions que cometin en relació amb la protecció de dades. Com que Demòcrates, Liberals i CC són els defensors d’una esmena que s’ha convertit en un nou article en la reformulada llei sobre la matèria, les administracions entès en un sentit ampli no seran multades. En canvi, les empreses podran ser castigades amb sancions d’entre 500 i 100.000 euros.

La nova llei de Protecció de Dades que s’ha aprovat aquesta tara al Consell General i imposa noves obligacions a les empreses i, per tant, més despesa, atès que institucionalitza la figura d’un responsable en la matèria. La llei, que actualitza l’actualment vigent, elaborada en un moment en què ni de bon tros eren tan usades les xarxes socials i, en conseqüència, que era molt menor el trànsit de dades. Per això tots els grups estaven a favor de modernitzar el marc normatiu sobre la matèria. En major o en menor mesura.

El que han evidenciat socialdemòcrates i Terceravia és el seu malestar pel fet que l’administració -del Govern al Raonador, dels comuns a les parapúbliques- quedin al marge de les sancions econòmiques si mai cometen alguna infracció. Si mai vulneren la protecció de les dades. I passa. I molt. Com ha recordat la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela, les administracions “són les que més dades tenen”. Per tant, que no se les sancioni, “em sembla una broma”. Mentrestant, el parlamentari de Terceravia Joan Carles Camp ha parlat “d’escarni vers el sector privat” que no hi hagi sanció pecuniària per les administracions i sí per les empreses. Vela i Camp s’han mostrat notablement contrariats per la decisió i han lamentat el doble raser que es pretén aplicar.

susanna vela
Susanna Vela a l'hemicicle.

En canvi, ni la majoria parlamentària ni el Govern ho veuen així. Qui ha estat més vehement en aquesta ocasió, actuant com a portaveu de la coalició, ha estat el conseller general demòcrata Joan Carles Ramos, que ha justificat la decisió assegurant que no és que no es sancioni perquè l’administració que eventualment vulneri la protecció de les dades serà amonestada i l’agència que vetlla per la matèria pot aplicar mesures perquè l’entitat en qüestió hagi de reorientar les seves polítiques sobre dades.

A més, ha explicat Ramos, el que sí que s’aplicarà és “una sanció disciplinària que pot tenir efectes molt greus” per al funcionari responsable de l’errada. En aquest sentit, el conseller demòcrata ha ressaltat que no és el mateix aplicar una sanció a una empresa, que afecta directament el seu compte de resultats, els seus beneficis, ha dit, que imposar una multa pecuniària a l’administració, que comporta “una reducció del pressupost” i “afecta i perjudica de forma directa els ciutadans”. Segons la majoria parlamentària, que l’administració hagi de pagar multes “no sembla just ni equitatiu”.

Gemma Gaset i Agda Castillo.

Relacionat

Gemma Gaset i Agda Castillo seran les dues inspectores de Protecció de Dades

En tot cas, Vela ha remarcat que l’article introduït via esmena pels grups de la majoria en una proposició de llei que també tenia el suport socialdemòcrata era un canvi de model i que suposa deixar l’administració fora de les sancions. Ramos ha insistit, però, que això en cap cas no vol dir que les infraccions quedin impunes, perquè no es considera així, una visió que també ha compartit el ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, que ha defensat el parer de Govern.

NOVES INSPECTORES

El plenari també ha aprovat en primera votació la designació de les dues noves inspectores per a l’agència que dirigirà la liberal Resma Punjabi. Si el nomenament d’aquesta va anar precedit i, posteriorment, seguit d’una notable polèmica, l’elecció de Gemma Gaset i d’Agda Castillo no ha comportat cap mena de debat. Les dues són juristes, la primera amb una certa experiència i la segona, tot i que més jove, ja amb coneixements en la matèria per haver assessorat l’APDA, han estat escollides per assentiment.

Comentaris (7)

Trending