L’habitatge centra la meitat de les queixes que ha rebut el Raonador aquest 2022

Vila reclama “més mitjans, més recursos i més ambició” a les administracions per solucionar la problamàtica

Vila i Pujol en un moment del debat.
Vila i Pujol en un moment del debat.

El Raonador del ciutadà, Marc Vila, està constatant que la problemàtica amb l'habitatge no deixa d'augmentar i, aquest 2022, una de cada dues visites són referent a aquest àmbit. En aquest sentit, durant el debat organitzat pel Partit Socialdemòcrata (PS) pels 30 anys de la constitució aquest vespre a la Massana, ha reclamat que les administracions hi destinin "més mitjans, més recursos i més ambició" per ser més àgils en aportar solucions.

El tema de l’habitatge preocupa, com a mínim a la ciutadania, i això també s’ha vist reflectit en les consultes i queixes que han arribat al raonador del ciutadà. En aquest sentit, Marc Vila, ha assegurat que “el 50%” de les atencions que fan tenen l’habitatge com a temàtica, concretament “de persones que reben cartes per la rescissió del contracte de lloguer”, tot i que, com ha recordat, “la moratòria (per prorrogar el lloguer) encara està vigent”.

Precisament, aquests propietaris que envien la carta aprofiten el desconeixement en general de la població, i en concret, dels llogaters, per intentar recuperar de nou el pis. “Si ho saben diuen que es queden; si cola, marxen o venen a nosaltres que els expliquem que han de fer”, ha indicat Vila.

“La pròrroga del lloguer s’ha de mantenir el temps necessari fins que hi hagi nous pisos, agradi o no als propietaris”

Una dada que Vila ha donat a conèixer en el segon debat que el Partit Socialdemòcrata (PS) organitza per commemorar els 30 anys de la constitució i que, en aquesta ocasió, s’enfoca a l’habitatge. Tant el Raonador com la vocal del comitè executiu del partit Socialdemòcrata (PS), Marta Pujol, han emfatitzat que calen mesures a “curt, mig i llarg termini”. D’entrada, “la pròrroga del lloguer s’ha de mantenir el temps necessari fins que hi hagi nous pisos, agradi o no als propietaris”, ha assegurat Vila com la primera mesura a prendre; a partir d’aquí, treballar en altres mesures per incentivar que apareguin aquests nous habitatges des de “múltiples àmbits”. Per Pujol, les accions passen per “la fixació d’uns preus de referència, un registre d’habitatge, incentivar els propietaris que tinguin un pis buit el posin a lloguer”, un treball conjunt entre totes les parts i la creació d’un fons per garantir una borsa de pisos socials.

En aquest sentit, Vila ha exigit “més mitjans, més recursos i més ambició” per donar resposta  a la problemàtica amb més agilitat fent “més esforços per part de totes les administracions”. Tot això passa perquè “comuns i el Govern han de prendre més consciència que és un problema estructural, que no és un cicle, i està aquí per quedar-se”, com ha apuntat.

Sobre les mesures que la Comissió Nacional de l’Habitatge ha traslladat a l’executiu, Vila s’ha mostrat contrari a la d'apujar els lloguers més baixos per sobre de l'IPC. Una mesura on ha deixat entreveure que ha estat “per acontentar” part dels propietaris més crítics amb l’intervencionisme del mercat. Tot i això, ha conclòs que cal que “tothom prengui consciència” sobre la problemàtica per aconseguir una solució.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending