El PS exigeix a Andorra Telecom i FEDA que ajusti les seves tarifes a la baixa

Els socialdemòcrates acusen el Govern d’haver creat una mena d’impost encobert pel fet d’anar agafant els beneficis de les dues operadores per tal de poder ‘maquillar’ els dèficits que genera

Una part molt important dels beneficis d'Andorra Telecom es recondueixen cap als comptes de l'administració central.
Una part molt important dels beneficis d'Andorra Telecom es recondueixen cap als comptes de l'administració central. andorra telecom

El Partit Socialdemòcrata (PS) exigeix a Andorra Telecom i FEDA que procedeixi sense més dilació a ajustar a la baixa les tarifes dels serveis que ofereix, més encara en un moment de fragilitat i debilitat per a moltes economies familiars. Els socialdemòcrates consideren que en lloc de fomentar una rebaixa de preus dels serveis, el Govern, amb DA al capdavant, ha acabat creant una mena d’impost encobert des del moment que s’ha dedicat a xuclar els beneficis de les operadores per ‘maquillar’ els dèficits que genera l’administració central.

El grup parlamentari del PS aprofitarà la sessió de control al Govern que se celebra aquest dijous per interrogar els responsables governamentals sobre la qüestió. Aprofitant que el mes de juny va finalitzar el termini que el Consell General li va donar a l’executiu per lliurar l’estudi que analitzés com les persones amb dificultats econòmiques poden beneficiar-se de tarifes o paquets de FEDA i Andorra Telecom que s’ajustin a les seves necessitats sense que els suposi una càrrega administrativa afegida i vist que aquest estudi no s’ha realitzat, es tornar a demanar quan es pensa lliurar l’informe encomanat.

Per al líder del PS a la cambra parlamentària, Pere López, López, “la realitat és que la dreta andorrana fa servir FEDA i Andorra Telecom com una eina essencialment recaptatòria”

El màxim responsable de la formació parlamentària, Pere López, assegura que "s’entén perfectament que la crisi de la Covid-19 hagi pogut endarrerir en algunes setmanes els treballs esmentats”, però alerta que “el nombre de persones i famílies amb dificultats econòmiques hagi pogut augmentar al llarg dels darrers mesos”. Recorden els socialdemòcrates que cada any entre 30 i 40 milions d’euros, uns 450 o 500 euros per persona i uns 1.800 o 2.000 euros per una família de quatre membres, són transferits des de les parapúbliques al Govern. “Unes quantitats que, donat els importants excedents generats per FEDA i STA (que no es mantenen a les entitats per a reinversió o millora del servei sinó que es transmeten al Govern) suposen un impost indirecte encobert. Un impost que paga tothom, independentment del seu poder adquisitiu”.

Els socialdemòcrates assenyalen que des de la victòria de DA el 2011 “s’ha produït un canvi en un dels eixos fonamentals de la gestió de les dues parapúbliques: si bé s’ha mantingut la línia d’oferir serveis de qualitat i la seva millora continuada per la via de les inversions, quant als preus que paguem els ciutadans s’ha produït una ruptura amb la línia dels governs anteriors”, explica López, aclarint que “la realitat és que la dreta andorrana fa servir FEDA i Andorra Telecom com una eina essencialment recaptatòria sense la qual no els hagués estat possible reduir els dèficits generats per la gestió pròpia del Govern”.

50377874163 6aa7d5a515 o
Pere López durant una intervenció a la tribuna del Consell General.

Des del PS posen l’accent en les conseqüències que té aquesta resistència de Govern a ajustar les tarifes de FEDA i Andorra Telecom. En primer lloc, “la negativa de Govern implica una sobrecàrrega de despeses a les famílies del país pels seus serveis afegides a l’alt preu dels lloguers, de productes d’alimentació i que amb l’actual nivell salarial”. En segon lloc, “ens deixa clar que la dreta andorrana prefereix la imposició encoberta, indirecta, injusta i igualitària que suposen els preus de FEDA i Andorra Telecom davant el seu ajust i fer els canvis en el marc fiscal perquè els que més guanyen per la via de SICAVs, societats patrimonials, distribució de dividends continuïn pagant el 0%”.

I en tercer lloc, segons el PS, “s’evidencia la incapacitat de Govern d’equilibrar els pressupostos”. Finalment, des del PS assenyalen que tancar la porta a ajustar les tarifes trenca amb la vocació essencialment de servei als ciutadans que “va inspirar la creació tant d’Andorra Telecom com FEDA, i que les va inspirar al llarg de tota la seva història fins al triomf de DA”. En aquest sentit,  "aquesta trencadissa amb la història de FEDA i Andorra Telecom es consolida encara més ara amb el Govern més conservador de la història d’Andorra", ha lamentat López.

Comentaris (3)

Trending